Nachtdieren in het donker
Wij zijn de nacht is het tweede boek van Matthijs Meeuwsen en Paco Vink. Vorig jaar kwam het kinderboekendebuut uit van dit duo: Een slijmzoen voor je oma. Daarin werden 37 toffe, onbekende zeedieren geportretteerd. Nu maak je kennis met de dieren die ’s nachts leven: de nachtdieren van onze wereld.
In Wij zijn de nacht maak je kennis met hele bijzondere dieren, waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. De vissende kat, de mata mata en de colocolo worden aan je voorgesteld en je leert meer over deze unieke dieren. Met de illustraties van Paco Vink krijg je ook een goed beeld van hoe ze eruitzien.
Matthijs Meeuwsen (1984) studeerde aan de School van Journalistiek en werkt sinds 2008 als freelance (reis)journalist. Daarvoor heeft hij de wereld rondgereisd: “Ik zwom met pinguïns op Antarctica, sliep tussen ijsberen op Spitsbergen en vergaapte me aan duizenden vliegende vossen op Sri Lanka.” Het is daarom ook niet gek dat zijn boeken over de natuur en onbekende diersoorten gaan, daar gaat zijn schrijvershart sneller van kloppen.
Paco Vink (1982) werkt als illustrator en animator. Van jongs af aan was hij al strips en korte verhalen aan het tekenen. Vink heeft Animatie in Rotterdam gestudeerd. Je kan zijn werk kennen van de boekenseries Gamehelden en De Kleine Astronauten, van de animatiefilms Trippel Trappel en Woezel & Pip en nu natuurlijk ook van de boeken Een slijmzoen van je oma en Wij zijn de nacht.
Wat meteen opvalt als je dit boek openslaat, zijn de zwarte, donkere pagina’s. Dit werkt ongelooflijk goed voor dit boek. Het maakt het anders dan andere boeken en versterkt het gevoel ‘van de nacht’. De illustraties van Paco Vink komen hier ook goed in uit. De geïllustreerde dieren lijken op deze manier nog realistischer en helemaal op hun plek in het donker. Je krijgt een goed beeld van de nachtdieren en hoe ze eruitzien, ook als je ze nog nooit gezien hebt.
Wij zijn de nacht heeft als ondertitel ‘De tofste dieren van het donker’ en daar is geen woord aan gelogen. Bij het lezen van de inhoudsopgave is al te zien dat er behoorlijk wat coole nachtdieren zijn. Er komen maar liefst 31 dieren aan bod en ze komen een voor een langs. Meeuwsen vertelt hun verhalen op verschillende manieren: met een interview, een handleiding of via een verhaal. Dit zorgt ervoor dat het niet elke keer hetzelfde riedeltje is. Soms zijn de zinnen wat korter, waardoor het iets minder fijn doorleest, maar misschien leest dit voor kinderen juist wat makkelijker. Bij elk dier staat ook een kader met wat extra informatie en feitjes.
De goudmol, het vingerdier en de wimpermijt zijn dieren waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Wist je bijvoorbeeld dat wimpermijten over je hele gezicht leven? Daar krijg je wel een beetje de kriebels van. Het is goed om te weten dat je deze diertjes alleen met een microscoop kan zien. Over sommige dieren is er ook weinig bekend. Zo is de vangunu-reuzerat tien jaar geleden pas voor het eerst gefotografeerd. Soms sta je er niet bij stil dat er nog steeds zo veel onbekend is voor ons.
Maar waarom kennen we deze dieren eigenlijk niet? In het stukje vooraf wordt aangegeven dat meestal de dagdieren in het zonnetje worden gezet, terwijl er ’s nachts allerlei wezens tevoorschijn komen. Maar dan zijn de dierentuinen dicht, liggen de makers van natuurfilms in bed en jij ligt meestal ook te slapen. We kennen de nachtdieren daardoor een stuk minder goed.
Ook al zien we deze dieren bijna niet, wij hebben als mensen wel een grote invloed op deze dieren. Dat wordt wel duidelijk bij de kakapo en de degenkrab. Het verhaal van de kakapo laat zien wat voor invloed mensen hebben gehad op deze diersoort, hoe ze eigenlijk bijna uitgestorven waren door ons mensen. Ook de degenkrab heeft geen rustig leventje. Dit diertje heeft blauw bloed met speciale stofjes die van pas komen bij het maken van vaccinaties. Medicijnfabrikanten tappen zo veel bloed van deze dieren dat ze met uitsterven bedreigd worden.
Wij zijn de nacht is een uniek, informatief boek over de nachtdieren van onze wereld waar je veel van kunt leren. Met Wij zijn de nacht worden de nachtdieren eindelijk in de spotlight gezet.