Antarctica herontdekt!
Na Noord en Polder is er een derde deel in de natuurserie van Lemniscaat, namelijk Zuid. In dit deel brengen Eva Moraal en Marieke ten Berge de dieren die op Antarctica leven naar je toe. Er is veel aandacht voor het klimaat en wat klimaatverandering voor deze dieren betekent. Een interessant en informatief boek, waar jong en oud veel van kunnen leren!
In Zuid komen 35 dieren aan het woord via de pen van Eva Moraal. Sommige dieren kennen we allemaal, zoals de keizerspinguïn en reuzenalbatros, maar er zijn ook dieren waar je nog nooit van gehoord hebt, zoals de zuidelijke butskop en de Antarctische vederster. Achter in het boek wordt er over een aantal onderwerpen extra informatie gegeven. Er zijn spreads over de natuur en geschiedenis van Antarctica, de voedselketen, ijs, ijs en nog meer ijs en de verandering van Antarctica door de opwarming van de aarde.
Eva Moraal heeft de dieren in dit boek een stem gegeven. Naast Polder schreef ze ook de YA-roman Overstroomd en het historische non-fictieboek Als ik morgen niet op transport ga. Moraal gaat graag naar buiten, de natuur in, waar ze het liefst op rotsen klimt.
Marieke ten Berge is een illustrator met een grote liefde voor de natuur. Met name het klimaat boven de poolcirkel vindt zij onwijs interessant. Volg haar op Instagram om meer over haar bijzondere reizen te lezen. De ongerepte, ijzige natuur is mede daarom ook vaak terug te zien in haar werk. Ze maakte onder andere de prentenboeken Kleur en Rana en illustreerde de boeken Noord en Polder.
Van de 35 dieren ken je sommige misschien wel, maar wat weet je nou eigenlijk van een stormvogel of een dominicanermeeuw? Alle dieren vertellen meer over zichzelf en delen interessante feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat de blauwe vinvis het grootste dier is dat ooit op aarde heeft geleefd? Hij is groter dan de grootste dinosaurus en groter dan het grootste zoogdier. En ken je het speciale trucje van de sneeuwstormvogel? Via een speciaal buisje boven zijn snavel spuit hij het overtollige zout dat hij via zijn eten binnenkrijgt weer naar buiten. Heel handig!
Wat ook opvalt, is dat veel dieren vernoemd zijn naar hun ontdekkers. Daarom hebben ze soms van die bijzondere namen. Daarnaast moet je misschien een aantal keer de leefgebieden van deze dieren opzoeken. Er zijn veel eilanden rondom Antarctica! Er zijn dus genoeg interessante feitjes en weetjes.
Tegelijkertijd is Zuid ook een oproep voor het klimaat. Steeds meer toeristen bezoeken het Antarctisch schiereiland: in seizoen 2022/2023 waren dit meer dan honderdduizend toeristen. De cruiseschepen verstoren de leefgebieden van de dieren. Daarnaast is de opwarming van de aarde natuurlijk een ongelooflijk groot probleem waar nóg meer aandacht voor moet komen. Nu zijn de aantallen en de beschermingsstatussen van de meeste dieren nog niet bedreigd, maar de vraag is hoe dit over een aantal jaar is.
Als je Polder en Zuid naast elkaar legt, was Polder voor mijn gevoel wat afwisselender en diverser. Dit komt vooral door de verschillende soorten dieren die in Polder werden besproken. In Zuid lijken de dieren wat meer op elkaar. Zo komen er bijvoorbeeld vijf verschillende soorten pinguïns naar voren en eten bijna alle dieren krill. Ook worden er bij het ene dier soms verwijzingen gemaakt naar het andere dier. Deze kennis heb je als lezer niet altijd meer paraat, waardoor het wat onduidelijk kan zijn. Dit was misschien niet nodig geweest, maar gelukkig kan je makkelijk terugbladeren naar de andere dieren.
Marieke ten Berge heeft de dieren tot leven gewekt door er prachtige linosnedes bij te maken. Net zoals Noord en Polder zorgen de linosnedes ervoor dat dit een uniek dierenboek is. De dieren zijn afgebeeld op paginagrote illustraties met weinig poespas eromheen. Daarbij zijn de belangrijkste kenmerken van de dieren goed terug te zien. De stijl van Ten Berge en de kleuren die ze gebruikt heeft zorgen voor een mooie eenheid.
Zuid is dus een heel leerzaam en mooi boek over de dieren die leven op dit onbekende deel van de wereld. Ontdek, bekijk en lees meer over Antarctica en haar bijzondere dieren!