Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ondanks de nodige diversiteit weinig diepgang

Sanne de Graaf 20 januari 2025 Hebban Team
De in Londen wonende Nadia El-Fassi is van Marokaans-Australische afkomst en werkt als acquirerend redacteur bij een Engelse uitgeverij. Met Best hex ever debuteerde ze in het spicy romantasy genre; pikante romantiek met de nodige magie en fantasie.

In Best hex ever leren we Dina kennen. Als moderne heks runt ze een koffietentje en weet ze met een vleugje magie drukke Londenaren te geven wat zij nodig hebben. Wat extra liefde in een muffin, warmte in een kopje thee of meer rust en kalmte in een koffie to go. Dina bakt de heerlijkste lekkernijen en zet de geurigste theeën met haar kruiden. Ze heeft het dan ook razend druk. Als Scott op een dag komt binnenwaaien, voelt ze meteen een klik, ook al valt haar beschermende amulet door zijn binnenkomst aan gruzelementen. Een slecht voorteken? Hoewel ze allebei denken dat hun ontmoeting eenmalig was, lopen hun wegen al snel weer naar elkaar toe wanneer blijkt dat Scott de beste vriend is van de aanstaande van Dina’s beste vriendin.

De schrijfstijl van El-Fassi brengt de magie in Best hex ever helemaal tot leven. Gedetailleerd beschrijft ze hoe Dina te werk gaat in haar koffiezaak, hoe ze aan het bakken is, met haar vrienden kletst, maar ook hoe ze hekserij én de liefde bedrijft. Afwisselend wordt het verhaal vanuit Dina en Scott verteld, waardoor je van beide personages een beeld krijgt van hoe ze denken. Langzaam groei je mee en in hun gevoelens en de liefde die tussen hen ontstaat, inclusief stomende scenes. Want ook de vrijpartijen beschrijft El-Fassi tot in detail.

Het moge duidelijk zijn dat er aan liefde en magie geen gebrek is in deze fantasy romance. En door hekserij een belangrijk thema in het verhaal te maken heeft El-Fassi ook getracht diversiteit toe te voegen. Ze beschrijft verschillende aspecten van hekserij zoals het vieren van jaarfeesten, het gebruik van spreuken en divinatiemethoden. Toch kiest ze voor vrij clichématige elementen - denk bijvoorbeeld aan vrouwen die bij vollemaan naakt in het bos dansen, een sprekende kat en vervloekingen – waarmee ze verre van taboes doorbreekt, maar eerder de heersende overtuigingen bevestigt. Ook qua personages heeft de schrijfster geprobeerd variatie toe te voegen, zo is Dina biseksueel, haar moeder Marokkaans en heeft Scott twee moeders. Maar overdaad schaadt. Al lezende zit je te wachten op het volgende dat de schrijfster erin gaat gooien. Tel daar een voorspelbaar plot bij op en Best hex ever voelt vooral als veel. Alsof de schrijfster allerlei kunstjes in het verhaal heeft willen stoppen, maar moeilijk kon kiezen welke écht uit te werken.

Toch zijn de personages en de verhaallijn leuk. Er is humor, de nodige chemie en een toffe setting van een koffiebar. Daarmee is Best hex ever een prima boek, maar ook niet meer dan dat. Verwacht niet met het verhaal of de personages de diepte in te gaan, het blijft een vrij oppervlakkig, seksueel en voorspelbaar geheel, maar dat kan op zijn tijd best lekker zijn.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne de Graaf