Hebban recensie

Herkbare levensvragen in een tam jasje

Sanne de Graaf 10 maart 2021 Hebban Recensent

Navy de Roode is wellicht de meest bekende baby van Nederland. Haar moeder speelde in de film Marineblauwtje en leefde zich dusdanig in haar rol in door ook in werkelijkheid zwanger te raken. Uiteindelijk kon iedereen die dat wilde, zien hoe Navy op het witte doek geboren werd. Jaren later is Navy, die zich liever Avy noemt, vastberaden om ook actrice te worden. Helaas zonder succes. Tot het moment dat ze doorbreekt, werkt ze als schoonmaakster in een klein hotel in Amsterdam. Op een dag tipt de hoteleigenaar haar een film waarvoor een hoofdrolspeelster wordt gezocht. Zal dit dan eindelijk haar eerste succes worden?

De Nederlandse Petra Kruijt (1987) heeft inmiddels tientallen feelgoodtitels op haar naam staan. Van langere romans tot korte verhalen, waarbij ze meestal kiest voor typisch Hollandse settings en dito personages. Heerlijk nuchter en alledaags, met een vleugje humor en liefde.

Zo is ook Avy uit Blauwdruk van geluk; het type 'niet lullen maar poetsen'. Ze helpt anderen graag uit de brand en is er niet vies van de handen uit de mouwen te steken. Maar lief en zachtaardig als ze is, laat ze behoorlijk over zich heenlopen. Want ondanks dat haar moeder altijd aan zichzelf denkt en zich nooit heeft gerealiseerd hoe het voor Avy moet zijn om zonder vader op te groeien, blijft Avy het haast onvolwassen gedrag van haar moeder slikken.

Naast de verhaallijn van Avy bevat Blauwdruk van geluk het verhaal van filmmaker Raoul. Als alleenstaande vader probeert hij naast zijn parttime baan en de gedeelde voogdij over zijn zoontje, het script voor een film te schrijven. Hij worstelt met de balans tussen het vaderschap en zijn carrière. Daarmee stipt Kruijt wezenlijke en herkenbare onderwerpen aan. Zowel Avy als Raoul mijmeren over hun toekomst en over datgene wat nu écht belangrijk is in het leven. Hoe ver wil je gaan om je dromen te realiseren? Welke rekening ben je bereid daarvoor te betalen? Menig lezer zal dergelijke levensvragen en de strubbelingen hiermee herkennen.

Naast vragen over toekomstperspectief haalt Kruijt ook thema’s als vriendschap en familiebanden aan. Uitvoerig wordt de moeizame relatie tussen Avy en haar moeder besproken en krijgt ook haar onbekende vader een belangrijke rol. Raoul worstelt op zijn beurt met het gemis van zijn zoontje op de momenten dat het jongetje bij zijn ex is. Daarmee is Blauwdruk van geluk zeker geen doorsnee feelgood, maar een roman met een serieuzer karakter. De nadruk ligt minder op verliefdheden en relatieperikelen – hoewel die er ook zijn – en meer op de bredere zin van het leven.

De emoties en belevenissen die bij deze zoektocht komen kijken, komen tot leven doordat afwisselend en gedetailleerd vanuit beide personages wordt verteld. Zo sterk zelfs dat je als lezer voor de zachtaardige Avy wilt opkomen, haar wilt aanmoedigen om eens te schreeuwen en met de vuist op tafel te slaan. Anderzijds zorgt het uitvoerig analyseren van gebeurtenissen en hersenspinsels voor een traag tempo. Heftige plottwists bevat Blauwdruk van geluk evenmin en net als het karakter van Avy blijft het geheel tam.

Wel is de schrijfstijl van Kruijt alledaags en vlot. Door de toevoeging van een vleugje humor en romantiek is het verhaal luchtig, vermakelijk en zeer prettig leesbaar. Blauwdruk van geluk is door de lieve personages en de niet alledaagse setting van een hotel een fijn boek om te lezen. Een omgeving waar liefhebbers van feelgood zich voor een paar uurtjes zeker kunnen vermaken.

Meer recensies van Sanne de Graaf

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!