Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een avontuurlijk sprookje prachtig verwoord én verbeeld

Sanne de Graaf 29 januari 2018 Hebban Recensent

Het verhaal begint op Kerstavond als de familie Staalboom bij een mooi versierde kerstboom Kerst viert. Hun peetvader, de heer Drosselmeijer, maakt elk jaar een geschenk voor de kinderen Fritz en Marie en dit jaar worden ze getrakteerd op een ingenieus, maar gek poppetje dat gebruikt kan worden om noten te kraken. Marie ontfermt zich over het mannetje, omdat de rest van het gezin het een vreemd cadeau vindt. ’s Avonds als iedereen naar bed is, komt de notenkraker tot leven en begint er een spannend en magisch avontuur over liefde en vertrouwen.  

De notenkraker is een klassiek sprookje in een prachtig nieuw geïllustreerd jasje. De Duitse Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822) schreef het origineel in 1816. Het sprookje werd vooral bekend door de balletstukken op muziek van componist Tsjajkovski. Hoffmann was liefhebber van muziek en schreef en componeerde zelf ook stukken. En dat is te merken. In het verhaal springen, dansen en buitelen de gebeurtenissen over elkaar heen. Het getrippel van het muizenleger, het gekling van de sabels van de tinnensoldaatjes en het geknabbel op zoetigheden suizen de lezer als een heerlijk kabaal in de oren.   

'Tussen de donkere bladeren flikkerde en fonkelde het gouden en zilveren fruit en de boomstammen en takken waren versierd met linten en bloemen; toen het zoete parfum zich roerde en als een zacht briesje begon te bewegen, ritselde het als muziek langs takken en bladeren en dansende vonkjes fonkelden mee in het ritme!'   

Hoffmann maakte in zijn verhalen veel gebruik van bovennatuurlijke krachten en hallucinaties en dat is ook in De notenkraker terug te zien. Droom en werkelijkheid vloeien gedurende het verhaal steeds sterker in elkaar over en laat de lezer constant gissen naar wat er in het bloemrijke verhaal gebeurt. Droomt Marie, ijlt ze of is haar fantasierijke geest met haar aan de haal gegaan? Het taalgebruik is wat ouderwets en het verhaal bevat gebruiken die wij niet kennen. Toch draagt dit bij aan de leesbelevenis en neemt het de lezer mee naar vroegere tijden en andere (fantasierijke) oorden.  

‘In het midden van de kamer stond een reusachtige zilverspar, versierd met gouden en zilveren appels, en de takken van de boom waren verfraaid met suikeramandelen en citroendrups, alsof het bloemknoppen en bloesems waren.’  

Het nieuwe jasje van De notenkraker is gemaakt door designer Sanna Annukka (1983), die voornamelijk textiele prints ontwerpt. Met minimaal kleurgebruik en herhaling van vormen, creëert ze prachtige patronen. Zo ook in De notenkraker. Aan de binnenkant van het omslag komt de eerste print van Annukka je al tegemoet. Met eenvoudige versieringen aan de onderkant van een pagina of een gedecoreerde eerste letter op een bladzijde maakt ze het verhaal extra mooi. Maar nog mooier zijn de illustraties van één of soms wel twee bladzijden. Ietwat abstract, maar desondanks spreken ze tot de verbeelding en blijf je kijken. De laatste zin in het boek is een perfecte omschrijving van de afbeeldingen in het boek:

‘Net als Marie kun je daar vele wonderlijke dingen vinden, als je maar de tijd neemt om te kijken.’  

Door de moeilijke woorden en lange zinnen is het boek niet geschikt voor kinderen die net zelf lezen of hier moeite mee hebben. Ook is het als voorleesboek minder geschikt. Maar de gevorderde lezer die dol is op prachtige en bijzondere boeken zal dit exemplaar als een waardevolle aanvulling op zijn boekcollectie beschouwen. Deze uitvoering van De notenkraker is een echte must-have en laat je genieten van zowel de geschreven als de afgebeelde avonturen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne de Graaf

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!