Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Hilarisch verhaal met serieuze ondertoon

Sanne de Graaf 14 juli 2022 Hebban Recensent

De koningin van de romcoms, Sophie Kinsella (1969), debuteerde onder haar eigen naam Madeleine Wickham met De tennisparty. Grote bekendheid verkreeg ze echter met de serie 'Shopaholic!' - een reeks boeken over een onhandige journaliste met een gat in haar hand - die inmiddels meer dan 20 jaar geleden voor het eerst verscheen. Sindsdien schreef ze tientallen verhalen, waaronder twee kinderboeken. In al haar plots voeren humor en onhandigheid de boventoon, tot het absurde aan toe. Zou haar humor onuitputtelijk zijn en ook De partycrasher tot een succes hebben gemaakt?

'Hilarisch en gevat zoals we van Kinsella gewend zijn.' - recensent Sanne

In De partycrasher, vertaald door Mariëtte van Gelder, stort het leven van de 26-jarige Effie in als haar ouders uit elkaar gaan. Bij Effie, die hun liefde altijd als voorbeeld heeft gezien, ontstaan grote twijfels. Was alles, het gezin waarin ze opgroeide, een farce? Wat heeft ze gemist? Het wordt nog vervelender wanneer haar vader al snel een nieuwe vriendin krijgt. De relatie tussen Effie en haar vader komt onder druk te staan als Krista een ware geldwolf blijkt te zijn. Wanneer wordt aangekondigd dat het ouderlijk huis is verkocht, ontvangt Effie voor het 'housecooling'-feest een anti-uitnodiging; een hatelijk bericht waardoor ze zich niet welkom voelt. Ze besluit toch te gaan om haar dierbare matroesjka’s op te halen, alleen wil ze niet dat iemand haar ziet. Effie verstopt zich in het huis en gaat in het geniep op zoek. Terwijl ze zich schuilhoudt, komt ze erachter dat ieder lid van het gezin zo zijn eigen geheimen heeft.

Effie, de jongste van drie kinderen, heeft een vrij ongecompliceerd leven. Natuurlijk kent ze tegenslagen, ze is weinig succesvol op haar werk en haar liefdesleven floreert niet, maar verder zijn haar problemen niet van wereldformaat. Haar karakter is enigszins argeloos. Dat is vooral te merken aan de manier waarop ze ondoordacht naar het afscheidsfeestje toegaat. Ieder ander zou het gesprek zijn aangegaan, maar zij verstopt zich in en om het huis. De meest hilarische momenten doen zich vanuit haar schuilplaatsen voor. Mensen doen de raarste dingen als ze denken dat ze alleen zijn, helemaal wanneer Kinsella ze bedenkt.

‘Sommige mensen die in een jassenkast kruipen krijgen Narnia, maar ik krijg het kruis van mijn stiefmoeder.’

Als Effie ontdekt wordt door haar zus en ex-geliefde, krijgt ze niet alleen hun hulp, maar wordt haar door gesprekken ook steeds meer duidelijk over het verleden. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal en soms zitten dingen anders in elkaar dan je in eerste instantie denkt. Van het jongste kind dat altijd door iedereen geholpen en beschermd wordt, verandert Effie langzaam in een volwassen vrouw die haar verantwoordelijkheden neemt. Ook de andere gezinsleden maken een verandering door. De gevestigde gezinsverdeling wordt eerst tot wankelen gebracht, om zich vervolgens opnieuw te zetten.

De partycrasher lijkt vooral een humoristisch boek te zijn. Kinsella’s typische schrijfstijl - gevat én gedetailleerd- zorgt ervoor dat het geheel zeer gemakkelijk leest. De lezer kan zich de verschillende verstopplekken levendig voorstellen. Het decor van het verhaal is gedurende bijna het hele boek het ouderlijk huis, maar geen moment is dat saai, mede door de hilariteit van situaties en de gedachtegang van Effie. Want, die sterke innerlijke dialogen zijn ook in dit boek aanwezig. Maar de plot is meer dan alleen goed leesbaar en grappig. De auteur heeft voor een gezin met volwassen kinderen gekozen om zo de minder geijkte problematiek van senioren te kunnen bespreken. Kinsella laat zien dat niet alleen voor gezinnen met jonge kinderen een scheiding heftig is. Ook bij volwassenen van wie ouders uit elkaar gaan, zorgt het voor onzekerheid en verdriet. En hoewel vaak wordt gedacht dat dat makkelijker is dan wanneer ze jong zijn, hebben ook oudere kinderen te maken met een rouwverwerkingsproces. Toch is het verhaal nergens zwaar, het is en blijft Kinsella’s ludieke en eigenzinnige schrijfstijl die ervoor zorgt dat ook verdrietige onderwerpen luchtig blijven.

De partycrasher is een rasechte feelgood, dat een hoog tempo kent door de constante stroom aan onverwachte gebeurtenissen. Hilarisch en gevat zoals we van Kinsella gewend zijn. Een aanrader voor de liefhebber van romantiek, humor én inhoud.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne de Graaf

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur