Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gelaagd fantasierijk avontuur voor jongere kinderen

Sanne de Graaf 09 augustus 2022 Hebban Recensent

Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk (1974) is groot fan van Roald Dahl. Hij is dol op vrolijke verhalen met situaties die eigenlijk niet kunnen. En dat lees je terug in de jeugdboeken die Koolwijk zelf schrijft; ze zijn grappig en fantasierijk, maar mét een diepere boodschap. Zijn boeken gaan over bijzondere kinderen maar worden door zowel jong als oud goed ontvangen. Voor zijn boek Gozert kreeg Koolwijk een Gouden Griffel.

'Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk dat de verandering niet bij Leif, maar bij Ravna moet plaatsvinden.' – Recensent Sanne

In De trollen van Leif gaan de ouders van Leif en Ravna samen met alle gezonde Vikingen uit het dorp erop uit om te plunderen. Als kinderen van de stamhoofden krijgen Leif en Ravna de leiding over het dorp. Althans, Leif is volgens zijn jongere zus en de dorpsbewoners compleet nutteloos met de liedjes die hij zingt en de verhalen die hij vertelt. Want wie gelooft er nou in trollen? En wie wil naar zijn valse gezang luisteren? Niemand! Om een dorp te kunnen verdedigen moet je kracht hebben! En laat Ravna nou supersterk zijn.

Ook al suggereert de titel dat het verhaal over Leif gaat, de plot wordt verteld vanuit het perspectief van Ravna. Als achtjarige krijgt en voelt ze een grote verantwoordelijkheid. Terwijl alle sterke volwassenen weg zijn, is het aan haar om de kinderen en ouderen die achterblijven te beschermen. Ravna heeft niet het gevoel dat ze op haar oudere broer kan rekenen. Tussen alle regels door voelt de lezer hoe het beeld over Leif wordt gevormd. Het hele dorp ziet hem als vreemd, anders, een nietsnut. Je hebt niets aan fantasie en creativiteit. Zelfs zijn ouders raken geïrriteerd en walgen van hem.

Elk hoofdstuk sluit Ravna af met een zin waarin Leif wordt beschimpt: slapjanus, flapdrol, mislukking, stommerik. Leif kan niets goed doen. De sfeer in het boek zorgt voor plaatsvervangend ongemak. Al snel wordt duidelijk dat die Vikingen veel moeten leren; fantasie kennen ze niet en veroordelen doen ze des te makkelijker. Hoe eenzaam moet Leif zijn? Wie zorgt er voor hem en komt voor hem op? Dit kan een schrijver als Koolwijk, wiens verhalen draaien om diversiteit en inclusie, toch niet menen?!

Doordat het verhaal vanuit Ravna wordt beleefd, wordt mondjesmaat duidelijk hoe de situatie door Leif wordt ervaren. Dit valt of staat namelijk met het inlevingsvermogen van de jonge Ravna en dat is in het begin niet aanwezig. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk dat de verandering niet bij Leif, maar bij haar moet plaatsvinden. Ravna zal enerzijds moeten inzien welke sterke eigenschappen haar broer bezit, anderzijds zal ze zelf hulp moeten durven aanvaarden, minder streng moeten zijn en gevoelens moeten toelaten. Toegeven dat je bang bent is pas écht stoer! Het is mooi om te zien hoe haar perceptie verandert en daarmee de band tussen broer en zus verbetert.

'Als ze het dorp achter zou laten zonder het te verdedigen, was ze geen echte Viking. Nee, dan was ze een lafaard. Een echte schijterd. En wees nou eerlijk. Dat wil toch niemand zijn? Ravna in ieder geval niet. Nee zij was liever een Viking. Ook al was dat voor het eerst in haar leven best een beetje eng.'

De schrijfstijl van Koolwijk zorgt ervoor dat het verhaal direct tot de verbeelding spreekt. Het dorp aan de Ellendeweg en gelegen aan een baai is voor te stellen door de beeldende manier waarop wordt verteld. Maar niet alleen het decor komt tot leven, ook de gevoelens van de personages zijn duidelijk te proeven. Koolwijk prikkelt het rechtvaardigheidsgevoel en biedt tevens mogelijkheden om gesprekken te starten over angst, verantwoordelijkheidsgevoel, creativiteit, lotsbestemming en anders zijn.

Die diepere boodschap moge weliswaar aanwezig zijn, maar het verhaal is bovenal een spannend avontuur. Wederom is Koolwijk erin geslaagd een perfecte balans te vinden tussen een serieuze noot en een meeslepende plot. Dit alles overgoten met een goede dosis humor en aangevuld met de kleurrijke illustraties van Linde Faas. Faas, die nagenoeg alle boeken van Koolwijk illustreerde, heeft De trollen van Leif voorzien van haar zo kenmerkende en paginavullende tekeningen. Met de rijke kleurschakeringen weet ze elk seizoen en elke situatie kracht te geven.

Door het gebruik van korte zinnen, eenvoudig taalgebruik en een groter lettertype is De trollen van Leif uitermate geschikt voor jonge kinderen vanaf een jaar of 7-8 om zelf te lezen. Maar ook voorgelezen is het een verhaal waarvan volop zal worden genoten. Door jong én oud.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne de Graaf

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!