Een voorspelbaar maar hartverwarmend winterverhaal
In De wake-up call van Beth O’Leary verklaart Izzy via een kerstkaart haar collega Lucas de liefde. Maar in plaats van Izzy kust hij haar vriendin en huisgenootje. Izzy is gekwetst en kan iemand die zo bruut met haar hart en gevoelens omgaat alleen maar haten. In het jaar dat volgt is Izzy boos, maken zij en Lucas constant ruzie en knopen ze in alles de strijd met elkaar aan. Als het hotel waar ze werken in zwaar weer verkeert, worden Izzy en Lucas gedwongen om samen te werken om hun geliefde Forest Manor van de ondergang te redden.
'Door de prettige schrijfstijl van O’Leary komen Forest Manor, de hotelgasten en al het personeel helemaal tot leven.' - recensent Sanne
O’Leary debuteerde met Veel liefs (oorspronkelijke titel: The Flatshare), een roman die ze schreef tijdens het reizen van en naar haar werk als uitgever van kinderboeken. Inmiddels is ze fulltime schrijfster en heeft ze grote bekendheid gekregen met haar feelgoodboeken die in meer dan dertig talen zijn vertaald. De vertaling van De wake-up call werd verzorgd door Anna Livestro.
Lucas en Izzy werken beiden bij de hotelreceptie van Forest Manor, al doen ze veel meer dan dat. Ze zorgen ervoor dat het hotel blijft draaien, ook nu het afstevent op een faillissement. Wanneer tot overmaat van ramp in aanloop naar de kerstdagen het plafond omlaag valt en een deel van het hotel niet meer gebruikt kan worden, moeten ze er samen alles aan doen om te zorgen dat Forest Manor kan blijven bestaan. Want Forest Manor mag voor de gasten misschien een tijdelijk verblijf zijn, voor Lucas en Izzy voelt het inmiddels als een erg geliefd en warm thuis.
Als tegenhanger van de eeuwige strijd tussen de twee hoofdpersonen is hun liefde voor het hotel en hun omgang met de gasten hartverwarmend. Ze kennen iedereen, van collega’s tot gasten, door en door. Ze kunnen af en toe mopperen, maar eigenlijk is niets ze teveel. Izzy en Lucas zijn twee pareltjes die je als hoteleigenaar maar wat graag tot je personeel wilt kunnen rekenen. De haatdragendheid jegens elkaar is daarentegen tenenkrommend en voelt geforceerd en niet echt. De vraag waarom ze het gebeuren rondom de kerstkaart niet gewoon uitspreken en professioneel met elkaar om kunnen gaan, rijst al snel. Dit staat namelijk haaks op hun karakters die vriendelijk en zachtaardig zijn.
Dat hun persoonlijkheden anders zijn dan wat Izzy en Lucas elkaar doen geloven, kom je als lezer te weten doordat het verhaal afwisselend vanuit hun beide wordt verteld. Ook wordt meer duidelijk over hun thuissituatie en de gebeurtenissen uit het verleden die hen hebben gevormd tot wie ze nu zijn. Inzichten die voor meer wederzijds begrip hadden gezorgd. Je vraagt je af waarom ze deze fundamentele punten niet van elkaar weten, helemaal als je wel de drang hebt gevoeld om iemand de liefde te verklaren. Dat maakt dat het verhaal knaagt.
En de geloofwaardigheid van hun motieven is niet het enige punt waarop het geheel wringt. Al vanaf de eerste bladzijden voel je als lezer welke kant deze ‘enemies to lovers’-verhaallijn op zal gaan en halverwege het boek valt ook te raden hoe het zo fout heeft kunnen gaan met de kerstkaart. De wake-up call is daarmee een voorspelbare feelgoodroman. Maar ondanks dit voor de hand liggende plot en weinig unieke elementen, is de setting van een hotel in de aanloop naar kerst wel heel leuk om over te lezen. Meerdere facetten van het hotelwezen komen aan de orde en beide personages weten hun creativiteit goed te benutten. Door de prettige schrijfstijl van O’Leary komen Forest Manor, de hotelgasten en al het personeel helemaal tot leven en ben je als toeschouwer benieuwd naar het pad dat Izzy en Lucas zullen bewandelen. Al met al is De wake-up call een heerlijk winters liefdesverhaal met een vleugje humor.
Reageer op deze recensie