Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De troostende kracht van woorden en prenten

Sanne de Graaf 03 november 2021 Hebban Recensent

De Engelse schrijver en kunstenaar James Norbury stuitte in een periode dat het niet zo goed met hem ging in een tweedehandsboekwinkel op een boek over boeddhisme. Hij besloot zich te verdiepen in spiritualiteit en meditatie en wilde andere mensen helpen die worstelen met eenzaamheid, angst en depressie. Toen het vanwege corona niet lukte om een kleinschalige hulpgroep op te richten, was Norbury vastberaden op een andere manier troost te bieden. Met tekeningen en overdenkingen vormde hij uiteindelijk het boek Grote Panda & Kleine Draak.

Nog voor Grote Panda & Kleine Draak, vertaald door Ariane Schluter, daadwerkelijk is begonnen, heeft Norbury de lezer te pakken met de opdracht voorin het boek. Want wie voelt zich niet aangesproken bij het lezen van de zin 'Dit boek is opgedragen aan iedereen die weleens verdwaald is.'? Vervolgens zal je al bladerend getrakteerd worden op prenten en wijsheden. Het boekje, in een formaat kleiner dan een A4, is opgedeeld in de vier seizoenen, beginnend en eindigend bij de lente. Elk seizoen bevat twintig tot veertig pagina’s met op bijna elke bladzijde een conversatie tussen Grote Panda en Kleine Draak. Gesprekken die zijn doorspekt met overpeinzingen, waarbij het ene een zwaarder gemoed kent dan het andere, maar die niet langer zijn dan enkele regels.

Hoewel het aantrekkelijk lijkt om deze prachtige bundel in een keer van voren naar achteren tot je te nemen, leent het zich er veel beter voor om het rustig te verslinden door dagelijks een of twee bladzijden te bewonderen. Dit biedt de gelegenheid om rustig over een citaat na te denken en te beseffen hoe waar hij op dat moment is.

'Laat los of je wordt meegesleurd.'

De enige twee karakters die het boek kent zijn Grote Panda en Kleine Draak. Meer heeft het verhaal, noch het tweetal, niet nodig. Waar de panda in het Verre Oosten wordt gezien als een symbool van liefde, vrede en rust, is de draak daarentegen juist een bron van kracht en energie. Dit komt duidelijk terug in de twee karakters in dit boek. De lezer zal in beide dieren iets kunnen vinden; herkenning in het drukke, onzekere en enigszins opgejaagde karakter van de draak en troost bij de stabiele panda. En dat is ook waar dit boek voor is bedoelt: rust brengen in hectische gedachten. De twee dieren zorgen samen voor een mooie balans in het boek waarbij ze van elkaar nog veel kunnen leren.

Niet alleen de karakters van beide dieren, maar ook de seizoenen zijn terug te vinden in de verschillende conversaties die op zichzelf korte verhalen vormen. Zo is de lente jong en bruisend, een periode van nieuwe avonturen. Ook Grote Panda en Kleine Draak trekken eropuit, waarbij de energie van het draakje wordt getemperd door de solide panda. In de tekeningen is het wisselvallige karakter van dit seizoen terug te vinden; voorzichtig stralende dagen, worden afgewisseld met druilerige grijze buien. In het seizoen van groei, de zomer, worden de illustraties feller van kleur. De herfst, als er een periode van loslaten is aangebroken, bevat tekeningen in oranjeschakeringen en in de koude rustige winter bestaan ze hoofdzakelijk uit grijze en ijsblauwe tinten. Overigens is niet elke afbeelding in kleur, in elk seizoen worden gekleurde prenten afgewisseld met zwart-wit tekeningen. Wel zijn ze allemaal sober, met niet al te veel details en krijgen ze door het gebruik van aquarel een Oosters tintje.

De kleuren, de twee dieren, de uitspraken en de seizoenen, alles tezamen zorgt voor een perfecte yin yang balans. Thema’s als vriendschap, steun en de innerlijke zoektocht naar rust staan hierbij centraal. Met zijn liefdevolle karakter is Grote Panda & Kleine Draak een prachtig boek om jezelf of een ander cadeau te doen, helemaal in donkere tijden waarin troost welkom is.

'Jij geeft me kracht als ik de mijne helemaal kwijt ben.'

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne de Graaf

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur