Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verdwalen in een verhaal

Sanne de Graaf 13 mei 2022 Hebban Recensent

De klas van meester Tom zit vol bijzondere kinderen die zich niet thuis voelden in de standaard volle klassen. Ze zijn bewegelijk, druk en hebben een korte spanningsboog. Nooit is het stil in de klas, behalve als meester Tom voorleest, het liefst uit de boeken van zijn favoriete auteur Lavinia Morgenster. De kinderen zitten ademloos te luisteren en balen als het tijd is om naar huis te gaan. Op een dag heeft de meester een opdracht en mogen twee van hen op bezoek bij mevrouw Morgenster. Eenmaal daar ontdekken ze een mysterieuze gesloten deur.

Wie achter deze deur verdwaalt is ontstaan uit een samenwerking tussen Rindert Kromhout (1958) en Tonke Dragt (1930). Kromhout is al zijn hele leven druk met het vertellen van verhalen. Eerst toen hij in een boekwinkel werkte en zijn verhalen aan kinderen voorlas, later met zijn eigen poppentheater. Dragt werd geboren in Nederlands-Indië en begon tijdens de Tweede Wereldoorlog in een interneringskamp met schrijven. Na de oorlog ging ze in Nederland naar de Academie voor Beeldende Kunsten en illustreerde ze haar eigen verhalen. In 1961 debuteerde ze met Verhalen van de tweelingbroers waarna nog tientallen boeken volgden. Vertellingen die meermaals werden bekroond én verfilmd. Zoals ook te lezen valt in het nawoord, ontmoetten Kromhout en Dragt elkaar op een bijzondere avond waarna een warme vriendschap én een idee voor een boek ontstond.

Kijkend naar het oeuvre van beide auteurs, belooft deze samenwerking een succesvolle te zijn. Beiden draaien ze hun hand niet om voor het schrijven van avontuurlijke verhalen. Dat dit boek met zijn 121 pagina’s relatief dun is, is opmerkelijk, zeker voor wie de doorgaans omvangrijke boeken van Dragt kent. De vraag rijst of Wie achter deze deur verdwaalt genoeg bladzijden bevat om je te laten verdwalen.

Het boek begint rustig met een kennismaking met de klas. Wanneer Laurenzo en Téja naar de schrijfster gaan, begint de plot mysterieuzer te worden. De overtocht met het pontje is vreemd en ook bij Lavinia Morgenster is iets niet in de haak. Ze vinden een dichte deur die ze alleen kunnen openen met een visum van een speciale ambassade.

De levendige manier van schrijven en het raadselachtige karakter van de plot wekken nieuwsgierigheid en stuwen de lezer door het boek heen. Wat zou er achter die deur zijn? Pas als je stopt met (voor)lezen blijkt ineens dat je helemaal niet in het verhaal bent, maar gewoon in je eigen kamer. Magisch!

De potloodschetsen in zwart-wit van Linde Faas passen goed bij de schrijfstijl van het schrijversduo. Ze lijken soms wat mistig en daardoor mysterieus. Als de beeldende manier van schrijven het nog niet voor elkaar kreeg om alles voor je te zien, dan lukt dat wel wanneer je naar de kleine en grotere illustraties van Faas kijkt.

Al lezend en starend naar de afbeeldingen komt het einde van het boek snel in zicht. Als er slechts luttele pagina’s over zijn, wordt er ineens in een razend tempo naar een einde toegewerkt waarop de magie abrupt wordt ontbroken. Het verdwalen in verhalen gebeurt vóór de deur en niet daarachter.

Wat sterk is aan het boek is de herkenning die kan worden gevonden in de kinderen van meester Tom. Wie goed naar ze luistert, zal opmerken dat ze eigenlijk helemaal niet anders zijn. Iedereen is weleens ongeduldig of onrustig. Wie wil er nou niet liever leuke dingen doen of schreeuwen als alles teveel wordt? Daarnaast zal er – vooral door de kinderen van vroeger – volop herinneringen worden opgehaald bij de namen van personages. Ze zijn namelijk vernoemd naar figuren uit andere boeken van Dragt. Ken je Roberto, Frans of Iwan de Verschrikkelijke nog? De herinneringen die bovenkomen laten je terugreizen naar eerdere avonturen. Misschien herlees je zelfs De zevensprong of De brief voor de koning.

Wie achter deze deur verdwaalt is een fijn boek voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen die behoefte hebben aan een portie jeugdsentiment. Niet alleen de herkenbare namen zorgen daarvoor, maar ook het gevoel van de wereld te zijn, net zoals Dragt dat in vroegere tijden voor elkaar kreeg. Het einde is enigszins ontluisterend, maar dat is niet waar dit boek om draait. Het gaat om verdwalen in verhalen. En dat is gelukt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne de Graaf

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!