Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Machteloos tegenover justitie

Sanne 10 januari 2018

Het kan weinigen zijn ontgaan dat begin november 2016 het boek Judas van Astrid Holleeder verscheen. Haar indrukwekkende verhaal heeft veel mensen aangesproken en verbijsterd achtergelaten. Het beoogde doel met het schrijven van Judas was om haar levensverhaal op te schrijven voor haar dochter, mocht Astrid Holleeder iets overkomen. Haar tweede boek Dagboek van een getuige maakt duidelijk dat het niet onverdienstelijk uitbrengen van Judas noodzakelijk is om momenteel in haar levensonderhoud te kunnen voorzien.

'Door haar getuigen zo aan hun lot over te laten, ondermijnt het Openbaar Ministerie het rechtssysteem. En dat terwijl de Nederlandse staat een zorgplicht heeft voor haar getuigen. Het enige wat ze moet doen, is die plicht nakomen. Meer niet. Waarom doet ze dat niet?'


In Dagboek van een getuige wordt haarscherp duidelijk waar justitie faalt in het beschermen van haar getuigen. Waar in Judas nog sprake is van een samenwerking met justitie in de aanloop naar de getuigenissen tegen Willem Holleeder, blijkt nu dat zij niets doet om de veiligheid van Astrid, zus Sonja en Sandra den Hartog te waarborgen. De meest elementaire zaken, zoals een kogelwerend vest, een ander kenteken of een andere woning, blijken te veel gevraagd. Haar werk als advocaat moet ze noodgedwongen opgeven, omdat ze daarbij een te gemakkelijk doelwit is voor een schutter. Zonder inkomen komt ze op zeker moment in geldnood. De inkomsten uit de boekverkoop bieden uiteindelijk de oplossing, maar Sonja en Sandra hebben deze ‘luxe’ niet en blijven meer dan Astrid dagelijks blootgesteld aan het dreigende gevaar van een liquidatie.

Ondanks dat ze bij justitie tegen een muur oploopt, blijft Astrid aandacht vragen voor hun situatie. In de gesprekken met haar contactpersoon bij justitie krijgt ze steevast te horen dat dit nu eenmaal ‘het systeem’ is, dat ze in principe niets voor hen kunnen doen, maar dat ze gaan kijken wat er geregeld kan worden. Waar dan uiteindelijk vaak niets uitkomt. De opstelling van justitie laat haar zich afvragen waarom ze eigenlijk heeft getuigd, want ze heeft zoveel opgegeven om mee te werken aan de veroordeling van haar broer. Het voortzetten van haar verklaringen vindt ze op deze manier niet meer vanzelfsprekend.

Droevig is het woord dat opkomt bij het lezen van de hoofdstukken over de alledaagse situaties met haar kleinkinderen. Want hoe leg je je kleinzoon van zeven jaar uit dat hij je achternaam niet mag weten, dat hij geen foto van je mag maken en dat een dagje naar het strand er niet in zit? Astrid Holleeder komt over als een sterk persoon, die er ondanks haar eigen situatie ook nog wil zijn voor anderen. In het bijzonder voor haar dochter en kleinkinderen.

Met goede voorbereidingen en improvisatie probeert ze zo normaal mogelijk te leven, af en toe te winkelen of te wandelen. Maar de constante dreiging is alomtegenwoordig. Angst om haar schutter te zien aankomen, bang zijn voor de dood en bang om er niet meer te kunnen zijn voor haar dochter en kleinkinderen. Astrid Holleeder beseft dat ze de controle over haar leven kwijt is.

Een vervolg op dit boek is niet ondenkbaar. Het proces tegen Willem Holleeder gaat immers op 5 februari 2018 van start.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur