Achter de schermen van het theater
Dit boek voor kinderen vanaf 5 jaar geeft op een speelse manier informatie over de theaterwereld. Wilde je altijd al weten wat er achter de schermen gebeurt, wat een ouvreuse precies doet en hoe acteurs hun plankenkoorts overwinnen? Dan is dit boek voor jou.
Naar het theater is onderdeel van de informatieve serie ‘Willewete’ van uitgeverij Clavis. In deze serie worden allerlei onderwerpen behandeld, van Indianen tot dinosauriërs. Om antwoorden te geven op de vragen van nieuwsgierige jonge kinderen.
Het boek maakt soms gebruik van flapjes om een inkijk te geven in bepaalde situaties. De vormgeving is gevarieerd. Belangrijke begrippen, zoals ‘komedie’ en ‘opera’ staan dikgedrukt. Lezers leren over de geschiedenis van het theater, van het oude Griekenland tot de hedendaagse vorm. Daarnaast worden er voorbeelden van soorten theater gegeven, oefeningen die acteurs doen en een stukje theatertekst uitgelegd. En nog veel meer. Door het hele boek staan ‘wist je datjes’ met grappige of bijzondere weetjes, zoals ‘wist je dat sommige Japanse marionetten zo groot zijn dat er drie mensen nodig zijn om ze te laten bewegen?’. Naast de informatieve tekst en voorbeelden op het niveau van de kinderen (een schoolmusical) wordt er ook een doe-het-zelf opdracht gegeven in de sfeer van het onderwerp theater: ‘maak je eigen handpop’. Aan het einde van het boek is een vragenlijst opgenomen, zodat je je opgedane kennis over de theaterwereld kan checken.
Illustraties zijn volop aanwezig, van spreadvullend tot meerdere kleine illustraties over de pagina’s heen. Zo is er een dwarsdoorsnede van een theaterzaal waarop je goed kan zien hoe handig alles is georganiseerd. De illustraties hebben een speelse, kinderlijke tekenstijl. Met een fijn pennetje zijn de lijnen neergezet en met kleurpotlood zijn de vlakken ingekleurd. De situaties, van klein tot groot, worden duidelijk weergegeven. Het geheel heeft een zachte uitstraling. Het enige minpuntje: twee illustraties (de clown en de Japanse theaterspelers) zijn overduidelijk nagetekend van foto’s, waardoor de houdingen opeens veel realistischer zijn en de verhouding van het hoofd anders is. Ook zijn de gelaatskenmerken anders getekend dan in de hoofdstijl. Dit is jammer, aangezien deze illustraties zo wat buiten de sfeer van de rest van het boek vallen. Grappig detail: bij de illustratie van de Afrikaanse volksverteller zijn alle Afrikaanse kindjes spierwit. Dit past binnen de gebruikte tekenstijl, maar als je de illustratie apart bekijkt ziet het er toch raar uit.
Kortom, een leuke vogelvlucht over de theaterwereld, zodat kinderen er op een toegankelijke manier kennis mee kunnen maken.
Gecharmeerd van de tekenstijl van de Belgische illustratrice Chantal Peten? Kijk dan ook eens naar het door haar geïllustreerde boek Naar het museum, dat eerder in de serie 'Willewete' is verschenen. Ook in samenwerking met de auteur Florence Ducatteau. Zij hebben eveneens het verhalende prentenboek Aan het meer gemaakt, dat ook bij Clavis is verschenen.
Reageer op deze recensie