Dit debuut belooft veel goed voor de toekomst

Sannereadsalot 09 oktober 2023
De 19-jarige Alec zit een beetje met zichzelf in de knoop. Hij probeert zijn eindexamen te halen, weet niet wat hij daarna moet gaan doen en is nog maagd. Zijn leven wordt echter opgeschud wanneer er een nieuwe jongen, Björn, in de klas komt. Björn trekt zich van niets en niemand iets aan en bepaalt zelf of hij naar de lessen komt of niet. Over zichzelf laat hij maar weinig los. Björn maakt gevoelens los bij Alec die hij tot dan toe altijd heeft weten te verbergen, ook voor zichzelf. De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam gaat over de zoektocht van Alec naar zichzelf. Voor het eerst durft hij iets onder ogen te komen waar hij nooit aan heeft willen toegeven. Maar wanneer Björn ineens verdwijnt, lijkt alles in duigen te vallen.

Met De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam heeft Raatgever een nieuwe klassieker neergezet. Het boek past perfect op de leeslijst en is geschikt voor jong en oud. Raatgever heeft in deze young adult de zoektocht van Alec zo mooi omschreven dat je niets liever wil dan vrienden worden met Alec, hem omhelzen, troosten, met hem wil lachen en huilen.

De proloog is heel uitnodigend en moedigt aan om verder te lezen. "Had ik het allemaal niet veel eerder kunnen weten? Lag de waarheid niet voor het grijpen als ik beter had opgelet? Het leek wel of ik mijn hele leven mijn best had gedaan om het allemaal juist níet te zien. Om niet te begrijpen wat eigenlijk best te doorgronden was als ik maar niet zo bangig was geweest". En zo gaat het nog even door. Vier bladzijden lang stel Alec allemaal vragen aan zichzelf waar je als lezer antwoorden op wil hebben.
Het valt ook gelijk op dat het een heel fijn lettertype is waar het verhaal in gedrukt is. Het leest heel erg prettig.

Het boek is eigenlijk (of 'feitelijk' zoals Björn zou zeggen) een aaneenschakeling van gebeurtenissen die door Alec verteld worden. Deze gebeurtenissen, hoe onbenullig soms ook, maken het verhaal van Alec en zijn zoektocht. Het is geen simpel 'en toen, en toen, en toen'. Soms worden er gewoon hele stukken overgeslagen. Het is net alsof Alec alleen de belangrijkste dingen uit zijn lezen eruit heeft gepikt om te vertellen. Het is geschreven vanuit de eerste persoonsvorm, wat het heel intiem maakt.

Doordat je eigenlijk hele stukken overslaat, zit er een heel fijn tempo in en krijg je alleen voorgeschoteld wat werkelijk van belang is. Daarmee houdt Raatgever constant je aandacht vast en zakt het op geen enkel moment in of is het minder interessant. De personages zijn heel sterk neergezet. Alec is de belangrijkste persoon en je leert hem goed kennen. Je ziet hem bijna naast je op de bank tot een bepaald besef komen. Maar ook de bijpersonen zijn heel belangrijk. Zonder Björn had het verhaal van Alec niet bestaan en als lezer ben je bijna dankbaar voor het feit dat Alec hem heeft leren kennen. De Ridder, de geschiedenisdocent, zorgt voor de humoristische noot in het boek. Ik denk dat iedereen zich wel een docent kan herinneren die qua karakter erg op De Ridder lijkt waardoor het verhaal realistisch en herkenbaar wordt.

Het boek leest echt heel fijn weg. Raatgever heeft het talent om vaart in het verhaal te houden en toch alle benodigde informatie te geven. Het is op geen enkel moment saai of moeilijk om doorheen te komen. Raatgever heeft er steeds terugkerende verwijzingen naar sporters ingestopt, wat een leuke toevoeging is, ook omdat het vaak als metafoor wordt gebruikt. Vooral de voorstelling van Roger Federer als balletdanser deed me erg lachen.

Het is eigenlijk ondenkbaar dat dit het debuut van Raatgever is. Hij heeft als journalist natuurlijk wel ervaring met schrijven, maar dit verhaal is zo goed neergezet dat je het gevoel krijgt dat hij dit al decennialang doet. Ik hoop oprecht dat het niet hierbij blijft.

Ik heb zo genoten van dit boek. De schrijfstijl is prettig. De manier waarop het verteld wordt is origineel. Ik ben van Alec gaan houden. Ik kan niet anders dan dit boek 5 sterren geven, maar het is veel meer waard. Het is een beleving.

"Ervaring is niets anders dan een verzameling vergissingen, hè." - Björn

Sannereadsalot

Meer recensies van Sannereadsalot

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Beth leidt een gelukkig leven met haar man Frank op hun schapenboerderij, maar dan komt haar jeugdliefde Gabriel terug, met wie ze als zeventienjarige een intense zomer beleefde. Bekijk alle Boekenweektips.

Fayes vader bedreigt niet alleen haar, maar ook haar dierbaren en levenswerk, het bedrijf Revenge. Ze roept haar vriendinnen om zich heen om de ultieme wraak te plannen. Bekijk alle Boekenweektips.

In concentratiekamp Westerbork doet jonge moeder Catharina alles wat nodig is om haarzelf en haar zoon te laten overleven. Ze gaat als showgirl dansen in het beroemde kampcabaret. Bekijk alle Boekenweektips

Isabel woont alleen in het huis van haar overleden moeder, waar alles rustig voortkabbelt tot plotseling haar broer Louis met zijn nieuwe vriendin Eva voor de deur staat. Bekijk alle Boekenweektips

Een onweerstaanbare schelmenroman over Algot Olsson en een bonte verzameling mensen. Algot stort zich op de mooie en hopelijk lucratieve kunst van het distilleren van brandewijn. Bekijk alle Boekenweektips

Een jonge cartograaf vertrekt naar Amsterdam en tekent voor zijn grote liefde in zijn wereldkaart, vlak naast de evenaar, een 'nog onontdekt' eiland dat haar naam draagt. Bekijk alle Boekenweektips

Op een koude winteravond belandt de zeventigjarige Leah met haar auto in het water. Hoewel de kade al snel vol mensen staat, doet niemand iets. Tot grote frustratie van studente Mirjam. Bekijk alle Boekenweektips.

De meningsverschillen over hoe het tuincomplex bestuurd moet worden, kunnen elk moment weer oplaaien, maar de grootste dreiging komt van de kant van de gemeente. Bekijk alle Boekenweektips

Philip Dröge duikt in de curieuze geschiedenis van Nederlandstalig New York en New Jersey en doet dat op de fiets. Een boek dat reisgids, geschiedenisboek en road novel ineen is. Bekijk alle Boekenweektips

Taalwetenschapper Khalid Mourigh gaat de straat op en de scholen langs om straattaal, het gebruik van Engels en de meertaligheid van het Nederlands te onderzoeken. Bekijk alle Boekenweektips

Aan het begin van de Eindtijd valt de vrijdenkende engel Astoreth naar de aarde. Hij raakt verzeild in apocalyptische avonturen die hem van Amsterdam naar het Zweedse platteland voeren. Bekijk alle Boekenweektips

Een meisje en een vis denken beiden dat de ander gevangenzit en dus maken ze een wak, maar ze beseffen dat het beter is als ze blijven waar ze zijn. Bekijk alle Boekenweektips

Terwijl de ambitieuze Pierre groeit in zijn rol op de redactie van een tijdschrift, kelderen de abonneecijfers. Hoe lang moeten tradities en gewoontes in stand worden gehouden? Bekijk alle Boekenweektips.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raken de levens van Luna en haar vader, de Joodse Rifka, de Indiase Chandar en Thiemen met elkaar verweven op een manier die zij niet voorzien. Bekijk alle Boekenweektips

Eliza had zes broers, maar alleen Krekel is nog over. Een bangerik, een huilebalk, een blok aan haar been, eigenlijk. Alles gaat mis, maar Eliza en Krekel blijven zoeken naar hun verdwenen broers. Bekijk alle Boekenweektips

Als de literaire bundel van zware crimineel Derek L. op het punt staat te verschijnen, mag hij tijdens zijn weekendverlof van de gevangenis aanwezig zijn op zijn eigen boekpresentatie. Bekijk alle Boekenweektips

In dit hartstochtelijke pamflet toont docent Karim Amghar aan hoe mbo'ers nog steeds te maken hebben met onderwaardering, terwijl ze onmisbaar zijn voor de samenleving. Bekijk alle Boekenweektips

Wanneer Hitler aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog Oostenrijk binnenvalt, moeten vijf hechte vrienden kleur bekennen. Kun je een ander ooit ten diepste kennen? Bekijk alle Boekenweektips

Iemand breekt in bij Simon en beweert dat ze beiden vastzitten op een alternatieve belevingsvakantie. Het is het begin van een aangrijpende speurtocht. Bekijk alle Boekenweektips.

Stine Jensen verkent hoe mediastormen kunnen ontstaan en hoe je filosofie kunt inzetten om ze te duiden. Bekijk alle Boekenweektips

Een kleurrijke groep outcasts raakt betrokken bij het mysterie van Salomé Abergel, de beroemde kunstenares die op het hoogtepunt van haar carrière plotseling verdwijnt. Bekijk alle Boekweektips

Als Hitler aan de macht komt, vluchten Eva en Itzhak naar het conservatieve Zeeland. Daar haalt het gevaar hen in en Eva zal moeten kiezen. Bekijk alle Boekenweektips.

In de persoonlijke verhalen van Rusland-correspondent Iris de Graaf lees je hoe het is om als jonge vrouw verslag te doen vanuit Moskou, in het land van haar grootmoeder. Bekijk alle Boekenweektips

Het is ronduit indrukwekkend wat we weten van onze moedertaal, wat we ermee kunnen, en hoe we dingen haarfijn aanvoelen. Bekijk alle Boekenweektips.

Sinds 2015 zit Astrid Holleeder ondergedoken, wat enorme impact heeft op haar leven en dat van haar familie. Ze vertelt over de dagelijkse routines, constante waakzaamheid en haar angst. Bekijk alle Boekenweektips