Stervelingen
Het boek stervelingen is een bundel die bestaat uit 41 interviews met mensen die op verschillende manieren met het onderwerp de dood te maken hebben. De interviews bevatten verhalen van zowel persoonlijke als professionele aard. De geïnterviewden zijn geportretteerd door Stephan Vanfleteren. Deze prachtige foto’s geven het verhaal een extra dimensie. Er zit veel variatie in de mensen die geïnterviewd zijn, dat maakt het boek divers en interessant om te lezen.
Elk gesprek kent eenzelfde opbouw. De geïnterviewden wordt geïntroduceerd, er wordt ingegaan op de levensloop en de werkzaamheden van de persoon. Tot slot wat er aandacht besteed aan de persoonlijke visie van de geïnterviewden over het onderwerp sterfelijkheid. Centraal staat de vraag wat de dood voor iemands levenshouding betekent. Welke lessen vallen te trekken uit hun gedachten en handelingen?
De auteur heeft in 2017 een hartstilstand gehad. Dat is het moment waarop hij op een andere manier met zijn eigen vergankelijkheid geconfronteerd werd. Vanuit deze ervaring is het idee voor de interviews en uiteindelijk deze bundel tot stand gekomen.
De auteur heeft een boeiende inleiding geschreven die je nieuwsgierig maakt naar de verschillende interviews. De interviews zijn divers en geven verschillende visies weer over de dood. Sommige van deze interviews wisten mij echt te raken.
Stervelingen is een prachtige bundel waarin open over de dood gesproken wordt. Hierdoor ga je zelf ook meer nadenken over hoe je tot dit onderwerp verhoudt. Dit boek levert een mooie bijdrage aan het bespreekbaar maken van de dood.
Één ding is zeker; vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met de dood, die ons uiteindelijk allen te wachten staat. Het enige waar wij als mens invloed op hebben, is hoe wij onszelf tot de dood verhouden.