Dorst
Dorst is een verhaal dat bestaat uit twee delen.
In het eerste deel maken we kennis met een vrouwelijke vampier die in de 19e eeuw arriveert in Buenos Aires, Argentinië. Ze past zich snel aan haar nieuwe omgeving aan en heeft een onverzadigbare dorst naar bloed. Uiteindelijk besluit ze een radicale stap te nemen en trekt zich voorgoed terug in een mausoleum.
In het tweede deel verschuift het perspectief naar een jonge moeder die van haar stervende moeder een sleutel ontvangt. Deze sleutel opent, zoals je misschien al vermoedt, het mausoleum. Wanneer ze de kist opent, ontwaakt de vampier en kan ze haar dorst eindelijk weer stillen.
Ik moet zeggen dat de achterflap me een beetje op het verkeerde been heeft gezet. De achterflap suggereert een gepassioneerde liefdesrelatie, maar die romantische elementen waren minder aanwezig dan gedacht. De chemie tussen de personages kwam voor mij niet echt oprecht over, en sommige wendingen in het verhaal voelden een beetje ongeloofwaardig aan. Toch is het boek prachtig geschreven, en daarvoor wil ik de vertaler zeker complimenteren.
De proloog is spannend en zet meteen de toon. Het is sfeervol en heeft iets onheilspellends waardoor je verder wilt lezen. Vooral de gotische sfeer in het eerste vond ik heel mooi uitgewerkt.
Het eerste deel is interessant omdat je het verhaal vanuit het perspectief van de vampier beleeft. In het tweede deel komt het verhaal vanuit een jonge Argentijnse vrouw die haar leven niet meer wil voortzetten zoals het is. De wisseling van perspectief brengt extra lagen aan het verhaal, al miste ik soms wat diepgang in de personages.
Een ander opvallend punt is hoe het boek de vrouwelijke thema’s naar voren brengt. Het is geen feministisch verhaal zoals de achterflap doet vermoeden, maar de aandacht voor vrouwen, moeders en dochters is duidelijk voelbaar. Ook het thema rondom de dood wordt op een realistische wijze in het verhaal verweven.
Hoewel het misschien niet helemaal aan mijn verwachtingen voldeed, is Dorst een boek dat door de prachtige schrijfstijl zeker de moeite waard is om te lezen.