Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een culinaire reis door Italië

Saskia Balmaekers 09 februari 2015

Claudia Roden, de koningin van de kookboeken, bracht in 1989 een standaardwerk over de Italiaanse keuken op de markt. Roden reisde voor het samenstellen van het boek door alle regio’s in Italië. Ze bezocht restaurants in steden als op het platteland en keukens van Italiaanse moeders en oma’s om de lokale specialiteiten van elk gebied te ontdekken – maar ook om te luisteren naar de bijbehorende verhalen.
Al haar ervaringen tekende ze op in De smaken van Italië, dat meteen na verschijning met complimenten werd overladen. Door Rodens enorme receptenverzameling leerden we dat de Italiaanse keuken uit veel meer bestaat dan bolognesesaus en pizza. Restaurants breidden hun menu’s uit en thuiskoks vonden voor elke gelegenheid een bijzonder recept, vaak gelardeerd met mooie verhalen.
Na 25 jaar was het tijd voor een nieuwe uitgave van De smaken van Italië. De circa 300 recepten geven samen nog altijd een goed beeld van de keukens van het platteland, la cucina povera, en de rijkere gerechten van de adel. Al bladerend door het boek verlekker je je aan Italiaanse klassiekers, onderverdeeld per regio, van bagna cauda uit Piemonte tot Siciliaanse amandelkoekjes.
De recepten zijn in 25 jaar weinig veranderd – het gaat immers om traditionele recepten uit de Italiaanse keuken die vaak al generaties lang bereid worden. In 25 jaar is echter wel het een en ander veranderd in Italië – en die informatie is niet altijd even secuur bijgewerkt. Zo kun je inmiddels met goed fatsoen een mooie fles Valpolicella bij een Italiaanse maaltijd serveren, terwijl Roden nog spreekt over een 'vaak ondrinkbare feestwijn'.
Een paar van dit soort achterhaalde beschrijvingen doen echter niets af aan het culinaire feest dat de verzameling recepten van Roden biedt. Elke liefhebber van de Italiaanse keuken kan zijn hart ophalen aan de verzamelde smaken van Italië, met voor bijna elke dag van het jaar een nieuw recept.

Heerlijk is Rodens recept voor bianco mangiare ('blanc-manger'), afkomstig van Sicilië.
Roden vertelt bij dit recept: Ik kocht jaren geleden een flesje jasmijnwater op Sicilië, maar kon het daar later niet meer vinden. Ik gebruikte voor dit dessert jasmijnessence van een winkel met Midden-Oosterse producten in New York. De essence is heel krachtig, u moet er dus heel weinig van gebruiken.
Pistachenoten pellen is een boel werk – u moet ze eerst een paar tellen in kokend water blancheren tot het vlies er gemakkelijk afgaat. Ik koop al ontvelde, geschaafde noten in winkels met Iraanse producten.

5 dl volle melk, 40 g maïzena, 50 g suiker, ¼ theel. jasmijnessence of 2 theel. oranjebloesemwater (naar keuze), 4 eetl. gedopte, ontvelde pistachenoten (grofgehakt of geschaafd) en 2 eetl. gemengde gekonfijte citrusschilletjes (gehakt)

Roer circa 1 dl melk door de maïzena tot het mengsel helemaal glad is. Breng de rest van de melk met de suiker in een pan aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg jasmijnessence of oranjebloesemwater toe en doe het maïzenamengsel erbij, roer een paar ­minuten op laag vuur krachtig met een spatel of een houten lepel tot het een heel dikke vla is.

Giet de helft van de nog hete vla in een met koud water omgespoelde vorm. Houd een eetlepel pistachenootjes apart om te garneren. Verdeel de rest van de pistaches en alle citrusschil over de vla en vul de vorm met de rest van de vla.
Laat de vla afkoelen, dek de schaal af met plasticfolie en zet hem in de koelkast. Haal voor het opdienen een mes rondom tussen vorm en vla en stort hem op een schaal. Bestrooi de bovenkant van de bianco mangiare met de achter­gehouden pistachenootjes.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia Balmaekers

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!