Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

SLA voor thuis

Twee jaar geleden opende SLA de deuren aan de Ceintuurbaan in Amsterdam en sindsdien ben ik er, als ik vanwege werk niet op reis ben, kind aan huis. Niet alleen omdat de salades er zo óntzettend lekker zijn, maar ook omdat de sfeer er heerlijk is. Een werklunch aan de lange tafel vol groen, een meeneemsalade voor een luie avond in het park of een gezonde avondmaaltijd zonder zelf boodschappen te hoeven doen, dankzij SLA houd ik mijn vitamines op peil.

Nu is SLA ook vertaald naar een kookboek, net als het concept zelf lekker fris, groen en gemaakt door het driedelige brein achter SLA - Jop, zijn vrouw Nina en tante Ida. Met allereerst heel veel fijne basisinformatie zoals tips voor de ultieme bewoners van je voorraadkast, must have gereedschap en basisbereidingen voor verschillende soorten groente. Dankzij de mooie, lichte foto’s wordt de SLA-sfeer ook op papier perfect weergegeven.

SLA in eigen keuken biedt vervolgens vooral heel veel fijne recepten - om precies te zijn 75. Allemaal zonder tarwe, zonder suiker en zonder koemelk. Heel gezond dus, maar vooral heel erg lekker. Met dit boek in huis eet je gerust elke dag sla, zoveel gevarieerder recepten staan erin. En dan heb ik het nog niet eens over de recepten voor dressing, hummus, soep, warme gerechten, sappen, smoothies en zoet die je ook in dit kookboek vindt. De vegan cheesecake met pompoen en sinaasappel is zo lekker dat hij al op was voor de visite kwam. Dat werd nog maar een keer de keuken in…

Voor deze recensie maakte ik uiteraard ook een paar echte SLA-recepten. Favoriet is de bladspinazie met gegrilde citroenkip en courgettespaghetti, maar ook de salade van rucola met buffelmozzarella, linzen en aubergine is heerlijk. Deze laatste is ook lekker snel klaar, dus dat recept deel ik hier om jullie mee te laten proeven.

Voor twee grote eters heb je nodig: 80 gram gedroogde Puy-linzen (of 200 gram uit een pot, uitgelekt), 1 aubergine, 2 eetlepels balsamico, 1 eetlepel olijfolie, snuf Keltisch zeezout, snufje versgemalen peper, 1 grote bos basilicum (gehakt), 100 tot 150 gram biologische rucola, 6 artisjokharten op olie of water (uitgelekt), 3 pruimtomaten (gewassen), 1 grote bol biologische buffelmozzarella, 1 theelepel ghee en 2 eetlepels pompoenpitjes.

Zoals eigenlijk met alle eten gaat het bij deze salade vooral om de kwaliteit en de smaak van de producten die je gebruikt. Heerlijk geurige basilicum, lekkere zachte buffelmozzarella en mooie rijpe tomaten. Dat maakt de salade nóg smaakvoller!


Kook de linzen beetgaar (eerder in het boek vind je daarvoor nog wat tips) en laat ze goed afkoelen. Rooster tegelijkertijd de aubergine. Terwijl de linzen en de aubergine afkoelen, kun je eventueel een van de dressings in het boek maken
– maar ik vind deze salade met alleen olijfolie en balsamico al meer dan smakelijk.

Doe de linzen in een mengkom samen met de balsamico, olijfolie, Keltisch zeezout, versgemalen peper en een handje van het gehakte basilicum. Roer alles goed door zodat de linzen lekker op smaak zijn.

Verdeel de rucola over twee borden en sprenkel hier wat dressing overheen. Doe hierna de linzen op de borden en verdeel de geroosterde aubergine erover. Snijd de artisjokharten in vier stukjes en leg deze ook op de salades.

Snijd de pruimtomaten in mooie plakjes. Laat de buffelmozzarella uitlekken en scheur deze in stukjes ter grootte van een goede hap. Leg vervolgens de tomaat en de buffelmozzarella op de salades en schenk nog wat dressing over de buffelmozzarella.

Verhit de ghee in een koekenpan en rooster de pompoenpitjes tot ze goudbruin zijn. Verdeel ze over je salades en maak ze af met de rest van het gehakte basilicum.

Net zo lekker als bij SLA zelf!

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia Balmaekers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur