Lezersrecensie
Informatief en beklijvend verhaal
In De tekenaar van verzet vertelt Kathelijn Vervarcke het verhaal van Emile Fryns. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze tekenleraar uit Oostende lid van de Gewapende Weerstand en zat hij twee jaar in gevangenschap. Als hij na zijn deportatie terugkeert, zijn de sporen van zijn aanwezigheid nog steeds niet helemaal uitgewist in het klaslokaal. Maar wat is er gebeurd met de Joodse leerlingen? Emile Fryns verneemt ook dat zijn collega en verzetstrijder Houvenaghel is overleden.
Met een terugblik lees je hoe de school tegen de uitsluiting van Joden was, hoe er op ingenieuze wijze informatie werd doorgespeeld naar de Britten, hoe de verzetsdaden tot deportatie leidden,… Maar ook nu Emile Fryns terug is, blijft het oorlogsdrama nazinderen.
Dit beklijvende verhaal is zeer knap onderbouwd en gedocumenteerd. Foto’s en brieven brengen de personages tot leven. Kathelijn Vervarcke heeft maar een paar nieuwe elementen, zoals de bijzondere duif Butler, aan de waargebeurde feiten toegevoegd om de juiste sfeer op te wekken. Verwacht zeker geen romanverhaal, maar eerder een informatief verhaal met een diepgaande inhoud. Met De tekenaar van verzet geeft de auteur een verdiende erkenning en een voortbestaan aan haar hoofdpersonages. Namen die nooit vergeten mogen worden.
“Liefde is sterker dan haat.”
1
Reageer op deze recensie