Een klassieker in een mooi nieuw jasje

Saskia I. 02 april 2025
Deze lugubere klassieker van Robert Louis Stevenson verscheen voor het eerst in 1886. Maar eerlijk, ik kende de details van het verhaal niet echt. Tijd dus om kennis te maken met Dr. Jekyll en Mr. Hyde in deze prachtige uitgave van Uitgeverij Salto.

“Hij zag de lange rijen straatlantaarns in de nachtelijke stad, de gedaante van een man die snel voortliep, de gedaante van een kind dat haastig terugkeerde van de dokter en toen hun botsing, waarbij het menselijke monster het kind vertrapte en doorliep zonder acht te slaan op haar geschreeuw.”

De sympathieke en vriendelijk wetenschapper Dr. Jekyll heeft aan notaris Utterson laten weten dat al zijn bezittingen naar Mr. Hyde gaan, mocht er iets met hem gebeuren. Maar een bizar voorval tijdens een Londense winternacht zet de notaris echter aan het denken. Wie is die brutale en naargeestige Mr. Hyde eigenlijk? Tijdens zijn onderzoek maakt hij kennis met de duistere kant van de menselijke geest. Heeft ieder van ons iets goeds en kwaads in zich?

Dit boek heeft een zeer verzorgde vormgeving. Groot formaat, hardcover, gouddruk én een leeslint! De knappe illustraties van Vincent Mallié zijn soms paginagroot, soms als detail bij de tekst. Telkens roepen ze de perfecte sfeer op, echt een lust voor het oog! De Victoriaanse periode wordt knap in beeld gebracht. Ook komt de dualiteit van het verhaal mooi terug in de pagina’s die vaak een witte achtergrond hebben, maar soms ook een zwarte achtergrond.

Dit spannende en ingenieuze verhaal is opgedeeld in tien hoofdstukken. Het laatste hoofdstuk is de volledige verklaring van Dr. Jekyll en geeft een goede duiding aan het verhaal. Robert Louis Stevenson beschrijft op treffende wijze hoe iedereen een goede en slechte kant in zich heeft. Maar hoe ga je daar mee om? Welke beslissingen neem je?

De mooie uitgave maakt deze klassieker zeker aangenaam om te lezen. En dit boek oogt ook absoluut mooi in je boekenkast. In deze reeks verschenen ook de verhalen over Arsène Lupin en Sherlock Holmes. Mijn verlanglijstje is dus weer aangevuld!

Meer recensies van Saskia I.