Avontuurlijke otters
“Die avond sluit Ava de zeedierenopvang af zonder dat ze nog een keertje bij Pip is gaan kijken. Vandaag was echt even te veel om in één keer te bevatten. Ze is nog steeds niet helemaal zeker dat ze dit niet allemaal gewoon gedroomd heeft. Een magisch koninkrijk van otters, een telepathisch pratende otter en zij als redder in nood? Dat kan toch niet waar zijn…”
Wat een mooie kaft! Deze schattige otter Pip deelt samen met Ava, een pittig en dapper meisje, de hoofdrol in dit originele fantasyboek! Het verhaal begint met een spannend en onheilspellend visioen waarin Ottermagiër Dratsie ziet dat het vredelievende Koninkrijk Lutra in gevaar is. Wie kan de Mystieke Wolven bedwingen en de Donkere Vloek verslaan?
Linn van den Heuvel heeft een zeer beeldende schrijfstijl. Ik zat helemaal mee in het verhaal. Zowel de personages, de omgeving als de gebeurtenissen zijn knap beschreven. Op de plattegrond vooraan in het boek kan je de tocht van otter Pip, Ava en haar vriend Finn duidelijk volgen langs de Hongerige Bergen en het Ondoordringbare Woud en nog zoveel andere plaatsen. Doe daar dan nog een boeiende legende en geschiedenis bij, een vleugje magie, spreuken en raadsels, lekkere gerechtjes, een portie humor, zware beproevingen… de perfecte ingrediënten voor een fantastische queeste! En er komen ook knappe levenslessen, heel wat wijsheid en mooie thema’s aan bod zoals vriendschap, samenwerken, vertrouwen, afscheid en gemis. Ook heel intense hoe de overleden mama van Ava een belangrijke rol in het verhaal krijgt, met zo’n mooie symboliek.
Sommige passages omtrent de geschiedenis van Lutra en de visioenen zijn misschien een beetje ingewikkeld, maar door de subtiele herhalingen binnen het verhaal wordt alles toch heel duidelijk. Ik vond dit eerste deel van De Kronieken van Lutra alvast heel interessant, boeiend én origineel… want wie houdt er nu niet van pratende en avontuurlijke otters.
Pips, Ava en haar vriend Finn hebben mij heerlijke leesuren bezorgd. En na het spannende einde kijk ik natuurlijk uit naar het tweede deel in deze reeks!
De kronieken van Lutra, een verhaal voor jeugd én volwassenen! Geniet ervan!