Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Is de puzzel wel helemaal gelegd?

In het autobiografische ‘De regen komt van binnen’ vertelt Dennis Biesma over het verloop van zijn leven als Jehova-getuige en over dat wat hem ertoe noopte om na veel vijven en zessen uit deze groepering te stappen. Frappant is dat hij zo op het eerste oog niet echt leek te lijden onder de druk van de gemeenschap. Weliswaar kan hij niet echt meedoen met zijn niet-gelovige klasgenoten- en dat vindt hij vervelend- maar door de vele contacten tussen de Jehova’s onderling is het niet iets dat hij werkelijk lijkt te missen. Daarvoor is hij teveel ingebed in zijn religie.
Bovendien weten de Jehova’s s met uiterst creatieve hypocrisie allerlei verboden te omzeilen. Zo mag met Oudjaar geen vuurwerk worden afgestoken dus doet men het de dag ervoor of erna. Kerststukjes mogen niet, dus krijgt het een andere naam zoals kamerdecoratie. Dus via een omweg doen de leden toch aan veel aspecten van de maatschappij waarin wij leven mee. Alleen net iets anders.

‘Zelf kijk ik niet terug op een vreselijke periode en zie mezelf absoluut niet als slachtoffer’

De schaamte die Biesma ervaart als zijn klasgenoten op een verjaardag voor hem zingen komt niet helemaal voelbaar over. Dat geldt voor flink wat meer ervaringen in dit boek. Zo ook waar het gaat over hoe hij de verbanning van zijn grootouders beleeft. Het contact met hen is verboden, voor de Getuigen bestaan ze niet meer. Het komt niet over als een gemis maar veeleer als een voldongen en geaccepteerd feit. Hun afwezigheid lijkt wel iets abstract, niets iets waar hij onder lijdt. Dat is misschien wel verklaarbaar want hun bestaan werd ontkend, officieel waren ze onzichtbaar en het is goed mogelijk dat gevoelens van gemis er niet mochten zijn en dus onderdrukt werden. Toch komen de gevoelens die hij wel beschrijft ongeloofwaardig over.
Pas wanneer hij een relatie krijgt met Sophie ontmoeten we de echte Dennis. Zij confronteert hem met zijn meeloopgedrag en langzaam wordt hij ‘wakker’. De dingen die hij nu meemaakt worden steeds meer invoelbaar en de krokodillentranen blijven achterwege. Het verhaal begint waarachtiger aan te voelen. Dat is een opluchting want zijn hypocriete gedrag werd behoorlijk irritant.

Het proces van uittreding en de bijbehorende gewetensnood verloopt ook anders dan verwacht. Het gaat heel geleidelijk en de uiteindelijke uittreding lijkt op het uitdoven van een flakkerende kaars. Zonder veel ophef komt er een einde aan zijn lidmaatschap.
De levensloop en de heftigheid van uitstoting die zijn broer onderging is meer zoals ik het me had voorgesteld.
De angstcultuur binnen de Jehova’s weet Biesma wel goed te omschrijven. Het is dan ook iets wat niet enkel voorbehouden is aan de Jehova gemeenschap en voor velen van ons goed herkenbaar. Toch is ook dat nog vrij zakelijk en afstandelijk beschreven. En dat is vreemd want de angst voor Satan bezorgde hem slapeloze nachten. De vraag is dan ook of dat komt omdat de gebeurtenissen hem nog immer te dicht op zijn huid komen of staan ze i na zoveel jaren te ver van hem weg?

Het wordt wel duidelijk dat hij nog steeds Jehova was geweest als hij Sofie niet had ontmoet. Zij gaf de aanzet tot een veranderde kijk op de wereld en diende als een katalysator voor verdere ontwikkelingen waardoor Biesma in conflict kwam met de diepere lagen in zichzelf en daar geen raad mee wist. Met deze man kan ik meeleven, met zijn strijd, zijn radeloosheid en vertwijfeling.

Toch is het na het dichtslaan van dit debuut niet helemaal duidelijk wat de schrijver heeft willen over brengen. Want het gaat niet alleen over het leven van een Getuige en over de wijze waarop hij de groepering verliet. Er passeren nogal wat vrouwen en romantische verwikkelingen de revue die niet veel toe voegen aan het hoofdthema.
En ook het ‘pamflet’ waarin hij bewijst dat Jehova’s Getuigen een sekte zijn en dat ze voldoen aan alle kenmerken is een vreemde eend in de bijt.
Het roept de vraag op waarom dit zo belangrijk is om op te nemen in het boek. Wie moet hier overtuigd worden? Wij lezers? Zo ja waarom en waarvan? Of moet hij zichzelf hiervan nog overtuigen en is de puzzel van verwerking nog niet helemaal gelegd? Of wilde de schrijver zijn hele hart en leven luchten? Het resultaat is een boek dat bij vlagen interessant is maar ook richting en diepgang mist. En dat is jammer.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia Jacobs-Labree

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur