Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

ME zit niet tussen de oren

Saskia Jacobs-Labree 18 december 2024




Negenendertig jaar is Annika Mell ten tijde van de verschijning van ‘We zijn allemaal wel eens moe. Van die negenendertig jaar is ze er al zeventien ziek. De ellende begon in 2002, na een griepje, waarvan ze tot haar verbazing niet herstelde.
In dit boek vertelt ze haar verhaal met daarin de slechtere en betere tijden, haar achteruitgang en wat ze daarin allemaal meemaakte. Ook verhalen van lotgenoten en de ziekte zelf komen aan bod.

‘Voor de mensen die geen idee hebben: denk aan de allerergste kater die je ooit hebt gehad. Verdubbel het. En nog eens. Met daarbovenop griep, zware hoofdpijn en stekende buikpijn. Zo word ik elke dag wakker’

De totstandkoming van het boek nam vele jaren in beslag want ME is niet zomaar iets. Annika- ze is dol op boeken- kan namelijk niet meer lezen. En schrijven is al helemaal een bezoeking. Met veel doorzettingsvermogen heeft ze met behulp van medeauteurs Nydia en Marie Lotte een weg gevonden om haar boodschap over te brengen op papier. Elke maandag werd ze via Skype een klein uurtje geïnterviewd. Een opgelopen covidinfectie strooide roet in het eten waardoor het hele project een jaar stillag.
Naast haar eigen indrukwekkende verhaal laat zij via negen enquêtevragen de stemmen van zevenenzestig gelijk getroffenen weerklinken. Met het geven van antwoorden op vragen als ‘Hoe voelt ME’ en ‘Welk nare opmerkingen kreeg jij van professionals of van je naasten’, doen zij een ‘mede’-duit in het zakje. Zo krijgt de lezer een aardige indruk van wat een ME-patiënt tegenkomt en meemaakt. Zowel het lichamelijke lijden, de innerlijke worsteling, de strijd met de buitenwereld om erkenning en om gezien te worden als het gevecht om verzorging en hulp te bemachtigen, vinden een plaats in dit informatieve alsook persoonlijke boek.

‘Misschien schrikt mijn verhaal wel te veel af. Het idee dat je plotseling zo ziek kunt worden en dat er geen positief vooruitzicht is. Dat je alles kunt proberen, maar alsnog ziek kunt blijven. Het is lastig te accepteren, een te deprimerend verhaal. Maar het is wél een verhaal dat verteld moet worden.’

En dat verhaal is verschrikkelijk omdat haar klachten door behandelaars lang gepsychologiseerd zijn. Dat heeft geleid tot een blijvend trauma waardoor ze aan zichzelf en haar eigen ervaringen is gaan twijfelen. Wanneer zij in 2019 bij Dr. Visser terecht kan, komt zij erachter dat ME wel degelijk een biomedische ziekte is. Voor wie graag wil weten op grond van welke criteria ME vast te stellen is, is een katern opgenomen waarin Dr. Visser aan het woord komt. Daarin vertelt hij onder andere over de symptomen, triggers, de overlap met andere ziekten zoals Long Covid, over behandelingen en het ongeloof onder artsen en in de maatschappij. Hij waarschuwt voor gevaarlijke behandelingen zoals Graded Exercise Therapie waardoor patiënten het gevaar lopen ernstig te verslechteren. Inmiddels is er meer onderzoek naar ME gaande maar nog wel echt te weinig, aldus Dr. Visser. Toch heeft hij hoop voor de toekomst.

‘Er komt een tijd, al kan ik de termijn niet inschatten, dat we de antwoorden vinden. Ik denk dat de hele medische wereld dan over ME-patiënten zal zeggen: “Verschrikkelijk, wat we die mensen hebben aangedaan’

Naast het medische en persoonlijke gedeelte heeft Annika enkele omgangtips voor vrienden, bekenden, naasten, verzorgers en behandelaars. Zo raadt zij aan flexibel te zijn, online af te spreken en contact te blijven houden ook wanneer er geen antwoord komt. Gezellig samen niets doen is ook een optie in het contact met chronisch zieken.
Daarnaast is er aandacht voor de omgang met uitkeringsinstanties, WMO en andere regelingen waar je als zorgbehoevende mee te maken krijgt. Annika geeft tips om beter beslagen ten ijs te komen. Gelukkig regelt haar moeder de zakelijke beslommeringen zoals belastingen en toeslagen die behoorlijk ingewikkeld blijken te zijn. Helaas zijn in dit stuk enkele onjuistheden geslopen. Zo krijg je bijvoorbeeld geen boete wanneer je schenkingen netjes opgeeft aan je uitkeringsinstantie en bedoelt de schrijfster gemeentelijke belastingen wanneer zij het over de Belastingdienst heeft.

Dat neemt niet weg dat ‘We zijn allemaal wel eens moe’ een heuse aanrader is voor patiënten, vrienden, verzorgers en voor eenieder die graag meer wil weten over ME.
Het boek behandelt de vele uiteenlopende aspecten die het hebben van ME met zich meebrengt en waar patiënten en omstanders mee te maken krijgen.
De interviews met lotgenoten zoals Anil en Sarah, met haar vriend Paul en andere vrienden en mantelzorgers maken het verhaal levendig en geven tevens structuur aan het boek. Samen met de enquêtevragen en antwoorden biedt dit juweeltje met zijn kleurige cover een kijkje in de keuken van de wereld die ME heet.


NB Deze recensie verscheen onlangs in de LeesME, het blad van de ME/CVS

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia Jacobs-Labree

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur