Spannende verrassing
Passchier, een voor mij nog onbekende auteur, schreef een vernuftig geconstrueerde thriller die eigenlijk maar één ding van de lezer verlangt: doorlezen om erachter te komen hoe de vork in de steel zit en hoe de hoofdpersonen en verhaallijnen in het boek zich uiteindelijk tot elkaar verhouden.
Aan het begin van het boek maken we kennis met Puck, een vrouw die op vakantie is in Frankrijk en daar iets verschrikkelijks meemaakt. Dan volgt het verhaal van Puck tot aan het verblijf in Frankrijk. Ze heeft een relatie met Abel en raakt zwanger, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was. De zwangerschap is hels en Puck lijdt onder de voortdurende misselijkheid. Voor haar is het moederschap dat daarop volgt niet ideaal en ze worstelt met haar gevoel daarover. Het is niet altijd een en al roze wolk.
In het tweede deel van het boek maken we kennis met rechercheur Kees, die de moord op Wanda onderzoekt. Jonathan is de enige uit haar omgeving die ze al lange tijd kende en die met haar op een leesclub zat en in hetzelfde zwembad werkzaam was. Had deze Jonathan een motief om haar te vermoorden? Hij blijkt te zijn gevlucht en de dagboekaantekeningen die door de politie gevonden worden, bieden een inkijkje in de donkere kanten van zijn geest...
Aanvankelijk lijkt het alsof je in het tweede deel van het boek een totaal nieuw verhaal gaat lezen, maar niets is minder waar. Langzaamaan worden de contouren duidelijker van hoe de beide verhalen naar elkaar toegroeien.
Alle hulde voor Passchier hoe hij dit heeft weergegeven. Daarnaast heeft hij terugkerend in het verhaal aandacht voor iconische boeken als Catcher in the rye en American Psycho en hoe boeken een betekenis kunnen geven voor de lezer.
Ik las een exclusief vooruitexemplaar voor de LS Sterrenleeslub en ik kon geen verrassender boek bedenken om het jaar mee te beginnen eigenlijk.