Onbekend stuk geschiedenis: de Belfast Blitz
Lucy Caldwell werd geboren in het Noord-Ierse Belfast en situeert haar verhaal in het Belfast tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het dagelijks leven gaat vooralsnog zijn gangetje in Noord-Ierland, ook al zit Churchills war cabinet vuistdiep in de oorlog met nazi-Duitsland. Toch gloren onder de oppervlakte de zorgen van de bevolking. In het boek volgen we de jonge vrouwen Audrey en Emma. Audrey werkt op de typekamer en Emma draait nachtdiensten op de eerstehulppost. Emma heeft in het geheim een relatie met Susan, die ze niet meer terugvindt na een van de bombardementen.
In 1941 volgen een aantal zware bombardementen op Belfast die voor een enorme verwoesting en heel veel burgerslachtoffers zorgen.
Op meeslepende wijze weet Caldwell de verschrikkingen van deze Belfast Blitz te beschrijven. Dat zorgt voor contrast in het verhaal, die begint hoe de hoofdpersonen hun dagelijks leven zo normaal mogelijk proberen te leiden, in abnormale tijden. Als dan de sirenes gaan, het luchtafweergeschut ratelt en de duizenden bommen vallen, word je als lezer helemaal meegetrokken in de angstwekkende waanzin van oorlog. Caldwell schreef met 'deze dagen' een beklijvend verhaal.
Ik mocht van uitgeverij Van Maaskant Haun een recensie-exemplaar lezen, waarvoor dank.