Indiculus voert ons terug naar de vroege Middeleeuwse kerk en cultuur

Saskia Osinga 12 april 2025
De Indiculus superstitionum et paganiarum was een vroegmiddeleeuwse lijst die gebruik werd in de kerk, waarin een aantal beschrijvingen staan van niet-christelijke en dus afkeurenswaardige heidense aanbiddingen, rituelen, gebruiken en tradities.
Heidense gebruiken zoals het vereren van bomen, rituelen met vuur en funeraire rituelen werden beschouwd als haaks staand op de christelijke praktijk en dienden afgekeurd te worden. Veel van deze rituelen etc. zijn in de oorsprong van verschillende culturen terug te voeren en kennen vaak een lange geschiedenis.
In compacte hoofdstukken schetst van der Tuuk in begrijpelijke taal wat de inhoud van de indiculus is en kom je veel aan de weet over deze heidense tradities, mythologie en oude culturen, zoals die van de Germanen, Vikingen en Kelten en de verwevenheid tussen deze culturen met betrekking tot hun religieuze gebruiken. De auteur beschikt over onuitputtelijke kennis over dit onderwerp.
Het boek wordt omlijst door vele interessante afbeeldingen.

Meer recensies van Saskia Osinga