Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Lekker leesbare introductie in de Chinese filosofie

Saskia Jacobs-Labree 14 september 2016
‘De natuur om ons heen is hetzelfde als onze innerlijke natuur: iets wat kan worden bewerkt, gewijzigd en verbeterd. We hebben deze wereld geconstrueerd dus kunnen we haar veranderen.’


Met deze woorden geeft Michael Puett in een notendop zijn wereld en mensbeeld weer. In hun boek De Weg: Wat Chinese filosofen ons over het goede leven leren vertellen Puett en Christine Gros-Loh hoe die verandering moet plaatsvinden. Een ‘lifechanging’ boek is dit niet. Het is veeleer een lekker leesbare introductie in de Chinese filosofie.

Michael Puett is een zeer populaire hoogleraar Chinese filosofie op de universiteit Harvard. Hij trekt wekelijks volle zalen en is een inspirerende spreker die zijn studenten aanzet tot een andere levenshouding. Christine Gros-Loh is journaliste en afgestudeerd in Oost-Aziatische geschiedenis. Ze besloten dit boek te schrijven om deze ‘weg’ toegankelijk te maken voor een groter publiek.

Puett betoogt dat het Westers wereldbeeld ons in de weg zit en niet gelukkig maakt. Reden is dat we ons blind staren op het concept ‘zelfverwerkelijking’. We vinden dat we trouw moeten zijn aan onszelf. Wie we zelf zijn is echter een momentopname en niet iets dat vaststaat. Wanneer we ons daarmee identificeren, leggen we onszelf vast en beperken we de mogelijkheden om ons leven te veranderen. Het lijkt alsof we voorbestemd zijn voor één ding en dat is volgens Puett een onjuiste opvatting.

De Chinese filosofen laten andere wegen zien om je leven te leiden. In negen hoofdstukken vertellen de schrijvers waarom ons wereldbeeld niet deugt, waar het vandaan komt en hoe de Chinese denkers ons kunnen leren meer te zijn dan het beperkte zelfbeeld dat je van jezelf hebt. Via Confucius, Mencius , Lao Zi,, Zhung Zi en Xun Zi krijgen we een aardig beeld van de ontwikkeling van de geschiedenis van de Chinese filosofen.

De Weg is in heldere, begrijpelijke taal geschreven. De hoofdstukken over Confucius Mencius en Lao Zi zijn goed te volgen. Je kunt je voorstellen hoe verandering volgens deze filosofen plaatsvindt. Het toverwoord lijkt ‘verbinding’ te zijn. Wanneer je je inleeft in de mensen om je heen en de verbinding zoekt, maak je andere keuzes en bewerkstellig je verandering. Daarna wordt het lastiger te volgen. Wanneer je bijvoorbeeld het laatste hoofdstuk leest over Xun Zi bekruipt je de vraag wat het verschil is met het westerste idee dat we de wereld naar onze hand kunnen zetten. Het wordt niet duidelijk hoe die wereldveranderingen plaats moeten vinden, de uitwerking is nogal beperkt. Pas op de voorlaatste pagina laat Puett weten dat je ook hierbij net als Confucius klein moet beginnen. Begin bij jezelf en je relatie met anderen.

De achterflap belooft dat het boek een nieuwe kijk geeft op bijna alles en inspireert tot verandering. Onze westerse denkwijzen voldoen niet en ook het boeddhisme deugt niet, aldus Puett. Zo is compassie te veel gericht op vreemden en gebruiken wij westerlingen het boeddhisme als een vorm van zelfacceptatie en eigenliefde. Puett beweert dat het boeddhisme het individuele zelf juist ontkent. Dit soort beweringen komt nogal zwart-wit over en gaat voorbij aan de vele overeenkomsten die tussen verschillende (religieuze) tradities bestaan. Het lijkt haast alsof de schrijver De Weg als de enige mogelijke ziet en al het andere overboord gooit. Je vraagt je af of hij wel ervaring heeft met deze tradities. Of je het eens bent met zijn opvattingen en stellingen is dan ook iets wat de lezer zelf dient vast te stellen. De ideeën die Puett propageert zijn namelijk niet bepaald nieuw. Het bijschaven en trainen van ons gedrag kennen we bijvoorbeeld van de cognitieve therapie.

Wanneer je niet eerder zelfhulpboeken en filosofie hebt gelezen, kan dit boek je wereldbeeld veranderen. Ben je al wat geroutineerder dan is dit niet erg vernieuwend en zeker geen ‘lifechanging’ boek. Het brengt een andere zienswijze die best interessant is en de nieuwsgierigheid prikkelt. Het blijft echter vooral een introductie in de geschiedenis van de Chinese filosofie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia Jacobs-Labree

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!