Top graphic novel over sterrenkunde

Norma Meeuwissen 18 november 2024
Veel ouders en leerkrachten scheren graphic novels over één kam. Dit komt omdat ze er simpel uitzien. Weinig tekst met veel grappen en plaatjes. Daar kan toch niet veel inhoud in zitten, wordt er dan gedacht. Maar die ouders en leerkrachten moeten er met dit boek maar aan gaan geloven: graphic novels gaan niet meer weg, blijven onverminderd populair bij de kinderen en zijn het stadium van alleen maar flauwe slapstick allang ontgroeid. Mijn tip zou zijn: probeer dit boek eens.

Ollie gaat binnenkort naar de middelbare school. Met gezonde zelfspot presenteert hij zichzelf. Vooral jongens zullen dit erg grappig vinden. Natúurlijk houdt Ollie niet van school, zit hij regelmatig bij de directeur omdat hij het weer te bont heeft gemaakt en vallen zijn plannetjes in duigen. Tot zover lijkt onze protagonist wel wat op Bram Botermans (Leven van een Loser). Maar vlak voordat hij naar de middelbare school gaat komt een van de ouders, professor Howard, een astrofysicus (sterrenkundige, maar dat woord staat niet in het boek) op school vertellen over zijn beroep. Dat is het moment waarop Ollie bedenkt dat hij ook astrofysicus wil worden...
Ollie is een beelddenker, dit wordt door de graphics tussen de tekst wel duidelijk. Terwijl hij gefascineerd probeert te begrijpen hoe geweldig het universum is, legt hij het op een begrijpelijke manier - met veel beelden dus - uit aan de lezer.
Op de nieuwe school vindt hij een vriendin, Evie, die weer gefascineerd is door Ollie's verhalen en graag tekent. Samen mogen ze werken aan een boek over het heelal. Eigenlijk moet het boek dat je aan het lezen bent het boek voorstellen dat ze hebben gemaakt. Maar dit terzijde. Als Ollie met vragen over het heelal vastloopt, zoekt hij weer contact met professor Howard. Totdat deze meldt dat hij voor zijn werk een jaar naar India gaat. Dan wordt het nog spannend of het boek waar hij met Evie aan werkt nog op tijd afkomt...

Dit boek is een echte graphic novel, dus géén informatieboek. Maar de informatie die erin gegeven wordt over het heelal is wetenschappelijk verantwoord. Laat dat maar over aan de auteur, Jorge Cham. Hij is een beroemdheid in Amerika als het gaat op het gebied van dingen uitleggen op een leuke en boeiende manier, of dit nu aan kinderen of volwassenen is. Hij heeft gevierde tv-programma's, podcasts en strips gemaakt.
Echt gaaf dat er nu een boek van hem vertaald is in het Nederlands. Dit is hét boek voor geïnteresseerde lezertjes vanaf 8 jaar. Ook kinderen vanaf 10 jaar die niet zoveel met het heelal hebben zullen smullen van dit boek. En dan heb je aan het eind nog wat opgestoken ook!

Meer recensies van Norma Meeuwissen

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.