Een vindingrijke familie in oorlogstijd
Het eerste boek dat ik van Frank Krake heb gelezen is “Catharina”, een waargebeurd oorlogsverhaal. Frank Krake komt uit Hengelo en is behalve ondernemer ook schrijver en heeft al verschillende boeken op zijn naam staan.
“Catharina” is zijn meest recente boek waarvan de omslag alleszeggend is en stemt tot nadenken. In het boek staan vele foto’s van de familie Brücker waardoor het verhaal nog meer impact heeft.
Catharina, de hoofdpersoon, vertelt het verhaal van een Joodse familie uit Rotterdam. Haar vader Moses Brücker, kleermaker van beroep, komt oorspronkelijk uit Roemenië en via allerlei omzwervingen komt hij in Nederland terecht waar hij zijn toekomstige vrouw leert kennen. Ze trouwen en krijgen drie dochters, Catharina, Hennie en Bep en een zoon, Izaac, die in welvaart opgroeien. Moses heeft twee modezaken in Rotterdam die in de wijde omgeving faam genieten, aan klanten geen gebrek.
Maar dan breekt de tweede wereldoorlog uit en wordt Rotterdam gebombardeerd waardoor alles veranderd. Ze verhuizen naar Schiedam maar doordat de familie Joods is zijn ze hun leven niet meer zeker. Ze leggen zich er niet zomaar bij neer en door hun vindingrijkheid blijven ze nog een tijd uit de handen van de nazi’s.
Bij een razzia worden de zwangere Catharina en haar man Jacques opgepakt en op transport naar Westerbork gezet. Op 1 mei 1943 wordt haar zoon Clarence geboren in kamp Westerbork. Kort daarna wordt Jacques gedeporteerd naar Sobibor en in zijn afscheidsbrief aan Catharina schrijft hij ‘Denk alleen aan jezelf en je zoon’.
In het kamp sluit Catharina zich aan bij het showballet als danseres waardoor ze voorlopig vrijgesteld is van transport.
De auteur beschrijft een goede opbouw van het verhaal. Het begint rustig en langzaam loopt de spanning op. In hoofdlijnen volgen we Catharina en daarnaast haar ouders, broer en zussen wat het verhaal compleet maakt. De bijgevoegde documenten en foto’s spreken voor zich en zijn van grote toegevoegde waarde in de beleving van dit bijzondere verhaal.