Vrouwen met karakter in zeer moeilijke tijden.
“Ik zie je aan de overkant” van Brenda Meuleman is het verhaal over drie dappere vrouwen die in oorlogstijd ieder op haar manier deze zware tijd zien door te komen. Het verhaal speelt zich af in Nijmegen een half jaar na het bombardement op deze stad. Het is september 1944 en Operatie Market Garden kondigt zich aan.
Dit is de vierde historische roman van deze auteur.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de vier hoofdpersonen wat heel fijn aangegeven wordt bij elk hoofdstuk.
Antonia is verloskundige en de moeder van Claar en Hannah. Claar is de oudste dochter, zij heeft zich bij het verzet aangesloten, Hannah is verpleegkundige in het Canisius ziekenhuis. Zij hebben een sterke familieband maar als er een razzia komt waarbij de buren afgevoerd worden en er een kleine jongen achterblijft die door Antonia opgevangen wordt komen er spanningen binnen het gezin.
Walter, een Amerikaan, is parachutist en samen met zijn vriend Ray is hij vanuit New York in Engeland aangekomen om de oorlog in te gaan. Walter heeft daar een ideaalbeeld bij wat hij bij zal moeten stellen. Hij en zijn vriend worden ingezet bij Operatie Market Garden.
De schrijfstijl van de auteur is beeldend:
‘Ze pijnigt zichzelf door zich voor te stellen hoe de verraders op zondag in hun mooiste goed ter kerke gaan met hun gepoetste schoenen en uitgestreken gezichten’
Ook de spanning weet ze goed op te bouwen zodat je meeleeft met de onderduikers en degenen die hen onderdak geven. De angst voor verraad, het wantrouwen.
Het Nijmegen in de jaren veertig is heel herkenbaar voor degenen die de stad kennen, de straatnamen bestaan nog steeds. Sommige gebouwen zijn er niet meer maar via aanwijzingen in het boek kun je inbeelden waar ze stonden. Dit maakt het boek extra interessant.
Brenda Meuleman is er zeer zeker in geslaagd om een boeiend verhaal neer te zetten in deze historische roman die berust op werkelijk gebeurde feiten.
Mijn dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff en Hebban voor dit mooie recensie exemplaar.
Dit is de vierde historische roman van deze auteur.
De schrijfstijl van de auteur is beeldend: