“Jullie hebben overal zoveel tijd voor nodig”

shakira123 14 april 2025
Laatst heb ik het boek ‘de etaleur’ gelezen. Het boek is geschreven door Christiaan Weijts, een auteur die al meerdere keren in de prijs is gevallen voor zijn andere romans. De etaleur is uitgebracht in 2009 en is een novelle die is geschreven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Nederlands Dans Theater. Dit boek sprak mij aan omdat het, door de invloed van het Dans Theater, goed bij mijn interesses past.

Het verhaal gaat over Victor Zuid, een etaleur die net zijn huis uit is gezet door zijn vriendin en nu feitelijk dakloos is. Als hij op een dag door de straten loopt en langs een groot warenhuis komt krijgt hij ineens een idee. Hij zorgt ervoor dat hij een baan bij het warenhuis krijgt als etaleur en voor de opdracht verblijft hij op de locatie. Maar tijdens zijn nachten in het warenhuis wordt het gebouw geplaagd door een actiegroep waarbij hij tegen zijn eigen wil ook in het conflict wordt meegesleurd. Terwijl hij op het idee komt voor een revolutionaire etalage, komt hij weer terug in contact met een oude geliefde die langzaam zijn blik op de wereld en de mens veranderd. Het boek gaat veel over de consumptiecultuur van de moderne wereld en hoe Victor daarachter komt tijdens zijn verblijf in het warenhuis.

Zelf vond ik het een goed boek. De boodschap die erin zit over de consumptiemaatschappij van tegenwoordig kwam goed over door zinnen als “Het is die godverdomme onverschilligheid, denkt hij, waardoor de boel naar de klote gaat.” En laat je ook wel nadenken over of jij zelf niet stiekem ook deel ervan uitmaakt. Wel vond ik dat er wat meer invloed van dans erin mocht, gezien dat het boek is geschreven voor het 50-jarig bestaan van het Nederlands Dans Theater. Over de schrijfstijl vond ik dat het soms een beetje stroef las door de woordkeuze en zinsopbouw, vooral bij de stukken waar de verteller probeerde uit te leggen wat zijn bestaan inhield, maar in het algemeen was het wel goed geschreven.

Het boek is geschreven uit het perspectief vanuit een onbekend persoon die naar het leven van Victor kijkt en hem soms een bepaalde kant op stuurt. Als een soort kracht die hem het juiste pad op stuurt, waardoor het soms wat verwarrend is maar ook verfrissend omdat je dit niet vaak ziet bij boeken. Hierdoor heb je het gevoel alsof je naar mate een film aan het lezen bent omdat je eerder op het leven van Victor neerkijkt in plaats van in de gedachten van de persoon zelf te zitten. Verder heeft het verhaal niet echt een opbouw. In het begin van het boek word je er eigenlijk midden in gegooid en is het achtergrondverhaal nog onduidelijk, maar door het boek heen wordt er steeds meer verklaard. Verder moet je er ook rekening mee houden dat het een novelle is en dat het daarom moeilijker is om een goede opbouw te maken, omdat het een relatief kort verhaal is.

Kortom, ik zou dit boek zeker aanraden omdat het je een ander perspectief op de consumptiecultuur van tegenwoordig geeft en je laat nadenken over wat jij er eigenlijk aan bijdraagt. Het is een goed boek om te lezen als je een kort tussenboek wil waar je even je brein mee kan verfrissen, maar waarbij het nog wel een goed en inhoudelijk verhaal is. Het boek is geschikt voor jongvolwassenen, voornamelijk omdat de schrijfstijl en woordkeuze waarschijnlijk nog wat te ingewikkeld zal zijn voor een jongere generatie. Ik zou zeggen, lezen met die handel!