Als scheuren in de aarde: Verborgen Waarheden in Dorset van 1968
Titel: Als scheuren in de aarde
Oorspronkelijke titel : Broken Country
Auteur: Clare Leslie Hall
Uitgeverij: Luitingh- Sijthoff
Serie:/
Publicatiedatum: 04/03/2025
ISBN: 978 90 210 5132 1 (boek)
Vertaling uit het Engels door Maya Denneman en Denise Kock
Als scheuren in de aarde van Clare Leslie Hall is een meeslepende roman over liefde, verlies en keuzes met verstrekkende gevolgen. Dankzij de sfeervolle vertaling door Maya Denneman en Denise Kock komen de emoties en de spanning van dit verhaal prachtig tot hun recht.
Dorset, 1968. Beth leidt een rustig leven met haar man Frank op hun idyllische schapenboerderij. Maar alles verandert wanneer Gabriel Wolfe, een oude liefde, plotseling in het dorp verschijnt. Hij brengt niet alleen herinneringen aan een intense zomer mee, maar ook zijn jonge zoon Leo, die Beth herinnert aan haar eigen tragisch verloren kind. Gabriel’s komst brengt verborgen emoties naar boven en zorgt voor een reeks gebeurtenissen die leiden tot een schokkende moord. Terwijl het hele dorp zoekt naar de waarheid, besluit Beth te liegen – een keuze die alles verandert.
Clare Leslie Hall, voorheen bekend onder haar schrijversnaam Clare Empson, is een romanschrijfster en journaliste die haar inspiratie haalt uit het Engelse platteland. Na een aantal jaren in Londen te hebben gewoond, verhuisde ze met haar man en drie kinderen naar een oude boerderij in Dorset, een plek die haar diep heeft beïnvloed. Het landschap, de eeuwenoude boerderijen en de hechte band van de lokale boeren met het land vormden de setting voor haar roman Broken Country, die in maar liefst 31 landen wordt gepubliceerd.
Voor haar werk onder de naam Clare Empson schreef ze twee populaire binnenlandse noirthrillers, Him en Mine, die in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland werden uitgegeven. Als schrijfster heeft Clare altijd een fascinatie gehad voor complexe menselijke relaties en de gevolgen van verboden liefde. Dit komt duidelijk naar voren in Broken Country, dat een knipoog is naar het klassieke boek The Go Between van L.P. Hartley, en waarin een verboden liefdesaffaire leidt tot catastrofale gevolgen.
Als scheuren in de aarde speelt zich af in 1968 op het Engelse platteland, in het schilderachtige Dorset. Het verhaal volgt Beth, die samen met haar man Frank een rustig en tevreden leven leidt op hun schapenboerderij. Dit leven lijkt idyllisch, maar alles verandert wanneer Gabriel Wolfe, een oude liefde uit haar jeugd, plotseling het dorp binnenwandelt. Gabriel is een jonge man uit de upperclass, die Beth als 17-jarig meisje ooit een onvergetelijke zomer heeft bezorgd.
Gabriel komt niet alleen terug naar het dorp, maar hij brengt ook zijn jonge zoon Leo mee. Leo doet Beth sterk denken aan haar eigen verloren zoon, die zij en Frank enkele jaren eerder tragisch hebben verloren. Deze herinneringen, samen met de emotionele band die ze met Leo voelt, brengen oude gevoelens en verlangens naar boven, die ze al die tijd had proberen te onderdrukken.
Ondanks de waarschuwingen van haar omgeving en de druk van haar huwelijk met Frank, zoekt Beth toenadering tot Gabriel en zijn zoon. Deze hernieuwde band zorgt voor spanningen in zowel haar huwelijk als de dynamiek binnen het dorp. Gabriel heeft niet alleen een emotionele impact op Beth, maar brengt ook conflict met zich mee, aangezien zijn aanwezigheid de schijnbare rust in het dorp verstoren en het huwelijk van Beth op de proef stellen. De aantrekkingskracht tussen Beth en Gabriel is onmiskenbaar, maar het is een verboden liefde die niet zonder gevolgen blijft.
Het verhaal neemt een dramatische wending wanneer er een moord plaatsvindt, en de dorpsgemeenschap in rep en roer raakt. Iedereen vraagt zich af wie verantwoordelijk is voor de dood van Jimmy, Franks broer. Beth is de enige die de waarheid kent, maar ze besluit te liegen over de gebeurtenissen die tot de moord hebben geleid. Haar beslissing om de waarheid te verbergen, ondanks de gevolgen, roept vragen op over haar motieven en de complexiteit van haar innerlijke wereld. Waarom kiest Beth voor deze leugen? Wat is het prijskaartje van haar keuze en hoe beïnvloedt het haar en de mensen om haar heen?
In Als scheuren in de aarde worden de personages met grote diepgang en nuance neergezet. Beth, de hoofdpersoon, is een vrouw die balanceert tussen haar plichtsgevoel als echtgenote en de onuitgesproken verlangens die haar leven als het ware in de schaduw houden. Ze leidt een ogenschijnlijk rustig leven met haar man Frank, maar de terugkeer van Gabriel Wolfe roept in haar emoties op die ze lang verborgen hield. Haar karakter is complex en tegenstrijdig: ze is loyaal aan haar man, maar wordt tegelijkertijd aangetrokken door de man die ooit haar jeugdige verlangen aanwakkerde. Beths innerlijke strijd, tussen het verlangen naar iets dat ze niet kan hebben en de verantwoordelijkheid tegenover haar huwelijk, wordt subtiel en overtuigend beschreven. Haar besluit om te liegen over de moord, ondanks de waarheid die ze kent, benadrukt haar morele worstelingen en maakt haar tot een gelaagd en menselijk personage.
Frank, haar man, is een rustige en stabiele figuur die in contrast staat met de turbulentie die Gabriel in Beth’s leven brengt. Hij lijkt het typische boerenleven te waarderen, vol toewijding en hard werken, maar hij is niet bewust van de onzichtbare scheuren die zich in zijn huwelijk vormen.
Ondanks zijn onschuldige aard, wordt hij het onbedoelde slachtoffer van de spanningen die tussen zijn vrouw en de mysterieuze Gabriel ontstaan. Zijn karakter is niet zozeer het centrum van de actie, maar zijn dood vormt wel het keerpunt in het verhaal, wat een reeks gebeurtenissen in gang zet die de hele dorpsgemeenschap zal beïnvloeden.
Gabriel Wolfe wordt neergezet als een intrigerende en mysterieuze figuur, iemand die zowel aantrekkingskracht als gevaar uitstraalt. Hij is de oude liefde van Beth, een man van de upperclass die na jaren terugkeert naar het dorp, een handvol herinneringen meebrengend. Gabriel roept bij Beth niet alleen verlangen op, maar brengt ook chaos en onzekerheid in haar leven. De manier waarop zijn terugkeer de verhoudingen tussen de personages verandert, is een belangrijk aspect van zijn karakter. Gabriel is niet alleen een katalysator voor de gebeurtenissen, maar ook iemand met een verborgen agenda, wat hem een dubbelzinnige en enigszins ongrijpbare figuur maakt.
Leo, de jonge zoon van Gabriel, speelt een essentiële rol in de emotionele lading van het verhaal. Hij doet Beth denken aan haar eigen verloren kind, wat haar aantrekkingskracht tot hem versterkt. Leo is onschuldig en puur, een reflectie van wat verloren is gegaan, en zijn aanwezigheid verdiept de conflicten in Beth’s hart. Hij is de stille getuige van de complexe dynamiek tussen zijn vader en Beth, en zijn onschuld doet de emotionele pijn van de andere personages nog meer opvallen. In veel opzichten is Leo het symbool van alles wat verloren is en wat nooit volledig hersteld kan worden.
Door deze personages te schilderen, creëert Clare Leslie Hall een verhaal vol psychologische diepgang, waarin de emoties van de hoofdrolspelers het verhaal aandrijven. De relaties tussen Beth, Frank, Gabriel en Leo zijn geladen met onverwerkte gevoelens, verlangens en geheimen, wat het verhaal zowel spannend als emotioneel maakt.
Als scheuren in de aarde is voor mij absoluut een vijfsterrenboek. Het meeslepende verhaal, de diepgaande personages en de psychologische spanning maken dit tot een onvergetelijke leeservaring. De beeldende schrijfstijl van Clare Leslie Hall zorgt ervoor dat je je als lezer volledig onderdompelt in het verhaal, wat het bijna onmogelijk maakt om het boek weg te leggen. Het was zo boeiend dat ik het in slechts twee dagen uit had. Dit is een roman die je niet snel zult vergeten en zeker de moeite waard is om te lezen.
Tot slot wil ik de LS Uitgeverij bedanken voor het voorleesexemplaar van Als scheuren in de aarde. Dit boek heeft mijn verwachtingen overtroffen en ik ben blij dat ik het heb mogen lezen. Het was zo meeslepend dat ik het in één adem uitlas – een verhaal dat absoluut bijblijft.
Oorspronkelijke titel : Broken Country
Auteur: Clare Leslie Hall
Uitgeverij: Luitingh- Sijthoff
Serie:/
Publicatiedatum: 04/03/2025
ISBN: 978 90 210 5132 1 (boek)
Vertaling uit het Engels door Maya Denneman en Denise Kock