Een magische reis door tijd en verhalen – De verhalenverzamelaar van Evie Woods

Auteur: Evie Woods
Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh- Sijthoff
Serie:/
Publicatiedatum: 25/02/2025
ISBN: 978 90 210 5371 4(boek)
Vertaling: Nederlandse vertaling door Arnout Brokking

Sommige boeken hebben het vermogen om je mee te voeren naar een andere wereld, een wereld waarin de grens tussen realiteit en fantasie vervaagt. De verhalenverzamelaar van Evie Woods is zo’n boek. Met een betoverende mix van geschiedenis, folklore en een vleugje magie neemt Woods ons mee naar de westkust van Ierland, waar verhalen een leven op zichzelf lijken te leiden.
Dankzij de prachtige Nederlandse vertaling van Arnout Brokking blijft de magie van Woods’ schrijfstijl behouden. De woorden vloeien als golven over de pagina’s en nemen je mee naar het dorpje Thornwood, waar we twee bijzondere vrouwen ontmoeten: Anna in 1910, die een Amerikaan helpt met het vertalen van oude Ierse sprookjes, en Sarah in 2010, die op zoek gaat naar antwoorden in het verleden. Twee levens, verweven door de kracht van verhalen.
Evie Woods brengt Ierland tot leven met haar sfeervolle beschrijvingen en diepgewortelde mythologie. Haar roman is een ode aan verhalen, aan hoe ze ons kunnen verbinden met het verleden en met elkaar. Een boek dat je betovert en meesleept – en dat je doet verlangen naar de mysterieuze kusten van Ierland.

Evie Woods begon haar schrijverscarrière onder haar eigen naam, Evie Gaughan, en gaf haar eerste drie romans – The Story Collector, The Heirloom en The Mysterious Bakery on Rue de Paris – in eigen beheer uit. Haar verhalen, die balanceren tussen realisme en magie, trokken al snel de aandacht van liefhebbers van betoverende fictie.
Met haar internationale doorbraak De verborgen boekwinkel maakte ze de overstap naar een breder publiek. Dit succes leidde ertoe dat haar eerdere boeken opnieuw werden uitgegeven door One More Chapter, een imprint van HarperCollins UK. Haar meest recente roman, De verhalenverzamelaar, is haar vijfde boek en opnieuw een meeslepende mix van historie, literatuur en mystiek.
Evie woont aan de ruige westkust van Ierland, waar de ongetemde natuur en eeuwenoude legendes haar oneindig blijven inspireren. Met haar sfeervolle schrijfstijl neemt ze haar lezers mee naar werelden waarin boeken een speciale rol spelen en magie nooit ver weg is.

De verhalenverzamelaar neemt de lezer mee op een betoverende reis tussen twee tijdperken: het Ierland van 1910 en het New York en Ierland van 2010. Evie Woods weeft deze werelden samen tot een magisch-realistisch geheel, waarin de scheidslijn tussen mythe en werkelijkheid steeds verder vervaagt.
In het verleden maken we kennis met Anna Butler, een jonge boerendochter met een hartstochtelijke liefde voor verhalen. In haar gemeenschap worden mythen en legendes niet alleen doorverteld, maar ook nog echt geloofd. Wanneer de Amerikaanse wetenschapper Harold Griffin-King naar het kleine dorpje Thornwood reist om onderzoek te doen naar de oorsprong van deze eeuwenoude sprookjes, biedt Anna zich aan als vertaler. Wat begint als een intellectuele ontdekkingsreis, verandert al snel in iets veel groters. Naarmate Anna dieper in de verhalen duikt, beseft ze dat deze volksvertellingen misschien minder fictief zijn dan ze ooit dacht. Sommige legendes verbergen geheimen die niet alleen het verleden, maar ook de toekomst kunnen beïnvloeden.
Honderd jaar later, in 2010, maakt Sarah Harper een radicale keuze. Ze verlaat New York niet zomaar; ze ontvlucht een alles verterend verdriet. Haar oorspronkelijke plan was om kerst door te brengen bij haar familie, een poging om troost te vinden na een ingrijpend persoonlijk verlies. Haar spullen waren al verscheept, haar toekomst leek even stilgezet. Maar dan loopt ze een cadeauwinkel binnen en blijft haar blik hangen op een smakeloos keramieken schaap – een kitscherig hebbedingetje uit een dorp waar ze nog nooit van had gehoord: Thornwood, Ierland. Er is iets aan het schaap dat haar niet loslaat, een onverklaarbare aantrekkingskracht. Overmand door emoties, verdriet en een vleug roekeloosheid – en misschien een paar glazen wijn – neemt ze een impulsieve beslissing: in plaats van haar vertrouwde omgeving op te zoeken, koopt ze een vliegticket naar Ierland. Geen plan. Geen verblijf. Alleen een sprong in het onbekende.
Zodra Sarah in het mysterieuze Thornwood aankomt, voelt ze dat er iets bijzonders aan deze plek is. Terwijl ze haar weg zoekt in het dorp, stuit ze op een oud dagboek, ooit toebehorend aan Anna Butler. Gefascineerd door Anna’s woorden raakt Sarah steeds dieper verstrengeld in het verleden. Hoe meer ze ontdekt over Anna’s leven, hoe sterker de band voelt—alsof Anna haar iets probeert te vertellen. Maar is het enkel nieuwsgierigheid, of roept het verleden haar daadwerkelijk?

In De Verhalenverzamelaar staan verlies, loslaten en de kracht van verhalen centraal. Soms moet je het verleden onder ogen zien om verder te kunnen. Evie Woods mengt deze thema’s met een vleugje magie, subtiel maar steeds aanwezig.
In 1910 leeft Anna Butler voor verhalen. Ze groeit op met oude Ierse legendes en helpt de Amerikaanse Harold Griffin-King bij zijn onderzoek naar deze mythen. Maar hoe dieper ze graaft, hoe meer ze beseft dat sommige verhalen meer waarheid bevatten dan gedacht.
In 2010 ontvlucht Sarah Harper New York na een groot verlies. Ze zou kerst bij haar familie vieren, maar een ontmoeting met een keramieken schaap – afkomstig uit het onbekende Thornwood – verandert alles. In een impuls boekt ze een ticket naar Ierland, zonder plan of bestemming. Daar ontdekt ze Anna’s dagboek en raakt verstrengeld in een verleden dat dichterbij is dan ze dacht.
Dit boek laat zien hoe verhalen generaties verbinden en hoe magie soms verscholen zit in het alledaagse.

Evie Woods hanteert een betoverende schrijfstijl die leest als een sprookje, maar met een diepere laag van emotie en mysterie. Haar beeldende taal brengt zowel het ruige Ierland van 1910 als het moderne leven in 2010 tot leven, waardoor je als lezer moeiteloos tussen de twee werelden beweegt.
De twee tijdslijnen vloeien naadloos in elkaar over. Anna’s verleden en Sarah’s zoektocht zijn met onzichtbare draden verweven, waardoor de verhalen elkaar perfect aanvullen. Net wanneer je helemaal in het ene tijdperk bent ondergedompeld, trekt Woods je subtiel terug naar het andere, zonder dat het geforceerd aanvoelt. Dit ritme houdt de spanning vast en maakt het boek een meeslepende leeservaring.

De verhalenverzamelaar neemt je mee op een betoverende reis door tijd en legenden. Met haar beeldende schrijfstijl wekt Evie Woods de mysterieuze sfeer van Ierland tot leven, terwijl de verweving van Ierse folklore en het magisch realisme het verhaal een unieke charme geeft. Dit is een boek over liefde, verlies en de kracht van verhalen – en hoe het verleden ons op manieren kan beïnvloeden die we niet altijd begrijpen.
Toch bleef ik na de laatste pagina met een dubbel gevoel achter. De opbouw was sterk, de sfeer meeslepend, maar het einde voelde gehaast en liet te veel vragen onbeantwoord. Dit boek had alles in zich om een echte favoriet te worden, maar door die onvolledigheid kon ik het niet hoger dan drie sterren geven.
Voor liefhebbers van historische romans, magisch realisme en Ierse mythes is De verhalenverzamelaar zeker een aanrader. Maar wees voorbereid: sommige mysteries blijven misschien voor altijd onopgelost, net als de magie die door dit verhaal heen zweeft.

Meer recensies van shanastocki