De geschiedkundige feiten van het Leids ontzet verpakt in een liefdesverhaal

Shardé 08 oktober 2024
Na 'Melkmeisje, Hoogheid en Amalia', komt Matthias Rozemond mijn zijn volgende historische roman ‘Magdalena’.

Het is 1574, Nederland is bezet door Spanje. Het Spaanse leger rukt steeds verder op en Leiden wordt ingesloten. De bevolking kan geen kant meer op. Honger en de pest verspreiden zich in snel tempo. De watergeuzen zijn onderweg, de Prins van Oranje laat een groot deel van Nederland onderwater lopen, zodat de Geuzen Leiden kunnen bereiken. Komen zij op tijd om de stad te redden?

Magdalena Moons, een rebelse jonge vrouw, woont samen met haar moeder en twee broers in Den Haag. Wanneer Magdalena op een avond in opdracht van haar broer Willem, die burgemeester is, belangrijke papieren op moet halen, loopt ze Valdéz tegen het lijf. Deze Spaanse opperbevelhebber, verovert het hart van Magdalena. De liefde tussen de twee bloeit op, maar de gevechten duren voort. Magdalena’s loyaliteit aan haar broers aan de ene kant en de liefde voor de Valdéz aan de andere kant, zorgen voor lastige situaties. De liefde wordt op de proef gesteld, wanneer Magdalena wordt beschuldigd van spionage en gevangen wordt genomen. Deze eenzame opsluiting valt haar zwaar, ze verkeerd tussen hoop en wanhoop.

“Uiteindelijk heb ik me dus niet in Valdéz vergist, niet eens in de liefde, maar louter in mezelf!”

Een stukje Nederlandse geschiedenis verpakt als roman, dit samen met de toegankelijke schrijfstijl van Rozemond, maakt het een ontzettend fijn boek om te lezen. Het boek is opgebouwd in verschillende delen die de namen van de verschillende personages dragen. In deze delen wordt er heen en weer gesprongen in de tijd, wat zorgt voor afwisseling in het verhaal. Matthias weet met zijn beschrijvingen de sfeer van de 16e eeuw goed neer te zetten.

De geschiedkundige feiten van het Leids ontzet geïntegreerd in een liefdesverhaal. Een hele fijne manier om meer van de Nederlandse geschiedenis te ontdekken.

Meer recensies van Shardé