Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Lieve, grappige Young Adult over grootse thema’s

SharonMartens 29 januari 2024
In dit lieflijke, fantasievolle boek maakt de lezer kennis met Linus Baker, een net iets te volle maatschappelijk werker bij het ministerie van Toezicht Magische Jeugd. Linus is een weinig zichtbare man van eenvoud en ‘Regels en voorschriften’ - het personeelsreglement van het ministerie van Toezicht Magische Jeugd - vormt een belangrijke leidraad in zijn leven.

Quote: 'Toen hij een kind was had zijn moeder eens tegen hem gezegd dat hij zo kleurloos was dat mensen hem pas opmerkten als ze over hem struikelden.'

In opdracht van het Excellent Hoger Managementteam reist Linus met zijn kat en een summier - tot op de plaats van bestemming besloten - dossier van de kinderen af naar het kleine eiland Marsyas. Linus moet beoordelen of het weeshuis op het kleine eiland Marsyas een veilige plek is voor de kinderen die er wonen én of de directeur, Arthur Parnassus, geschikt is om een dergelijk weeshuis te bestieren. Na een lange treinreis, wachtend op de veerboot, besluit Linus de dossiers van de kinderen in het weeshuis te lezen. Tekenen van verwondering, verbazing, ontzetting en pure doodsangst glijden over zijn gezicht, hij verliest zelfs zijn bewustzijn..

De zes kinderen in het weeshuis verwelkomen Linus elk op hun eigen merkwaardige wijze; Talia (een meisjeskabouter), Theodore (een gevleugeld draakje), Phee (een boself), Chauncey (een groen, kwalachtig wezen), Sal (een jongen die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is) en Lucy (een zesjarige antichrist) jagen Linus de stuipen op het lijf en het liefst maakt Linus direct rechtsomkeert.

In dit ruim 400 pagina’s tellend boek neemt TJ Klune de lezer mee in de worsteling van Linus; vanuit een beschrijvend perspectief ervaart de lezer hoe de rol en houding van Linus van zakelijk en afstandelijk naar steeds persoonlijker en betrokkener overgaat. Op een luchtige wijze komen grootse thema’s als homoseksualiteit en democratie aan bod, maar de rode draad in dit boek wordt gevormd door de impliciete en expliciete focus op moraliteit: algemene opvattingen over hoe mensen zich moeten gedragen ten opzichte van elkaar. Linus komt in conflict met zichzelf, zijn ‘Regels en voorschriften’ schieten tekort en de lezer zal meeleven in de dilemma’s van Linus. Gedachten over goed en kwaad, waarden en normen, het eigen handelen en dat van de overheid zullen je als lezer bezig houden, maar bovenal bevat dit boek een liefdevol en humoristisch verhaal over iemand écht zien en gezien worden: iets dat elke lezer zal herkennen in zijn of haar eigen leven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van SharonMartens