De last van het verleden

sheila_hjv_inbooks 14 februari 2025
Ajla moet haar vinden. En het moet snel. Wachten is geen optie. Ze moet het meisje vinden dat zeven jaar geleden is achtergelaten bij een weeshuis. Maar hoe dichter ze bij haar bestemming komt, hoe meer angst en onzekerheid deze oproept.

Ermin is weggegleden in zijn verdriet en schaamte. Hij is verraden door de vrouw die hij zag als de liefde van zijn leven. Net als Ajla is hij bang voor de toekomst. Een toevallige ontmoeting brengt hen samen, maar hun verleden kan hun voorzichtige gevoelens verwoesten.

“Ik heb geen herinnering nodig aan het leven dat ik nooit wilde hebben. Mijn lichaam draagt al meer aandenkens met zich mee dan me lief is.” Melina Ekic

Alles wat ik niet heb gedaan van Melina Ekic is een verhaal over liefde, leven en overleven.

Melina Ekic vertelt op rauwe en stemmige wijze over het heden en verleden van haar hoofdpersonen, en roept op een mooie manier compassie voor Ajla en Ermin op. Je voelt in alles hun tweestrijd tussen angst en hoop en tussen terughoudendheid en openheid. De auteur geeft haar hoofdrolspelers body door wat ze hebben meegemaakt, en doet dat zeer overtuigend. Daarnaast laat ze je op een boeiende manier deels in het ongewisse over de daadwerkelijke waarheid van Ajla, en zet daarin twee sporen uit die allebei mogelijk kunnen zijn.

Zowel het leed van Ajla als van Ermin voelt tastbaar, maar vooral het verleden van Ajla breekt je hart. De wanhoop die in haar woedt kwam enorm beklemmend bij mij binnen, en ik wilde Ajla het liefst even vasthouden om haar te troosten en te zeggen dat ze eerlijk moest zijn. Ik voelde echter dat ze dat laatste zelf ook wilde, maar de woorden gewoonweg niet kon vormen. Dit alles is echt een verdienste van de auteur die de levens in haar verhaal geloofwaardig laat ontstaan, en bestaan.

Alles wat ik niet heb gedaan is een verhaal over hoop op beter, over het verliezen van, en het zoeken naar, een veilige haven en is boven alles een echt en intiem liefdesverhaal dat tussen alle pijn door probeert uit te groeien tot iets groters.

4½ ⭐️

Instagram: sheila_hjv_inbooks