Tegenslag ontstijgen
Jalal Bella wordt behoorlijk in de steek gelaten als hij opgroeit. Een onveilige thuissituatie, ontelbare opvangadressen en falende jeugdzorg. Hij moet zich vaak zelf zien te redden en hij moet zelfs een keer stelen om te kunnen eten.
Er zijn gelukkig ook mensen die zich wel over hem ontfermen, en alhoewel de meesten daarvan echt een hart van goud hebben, zit er ook iemand tussen met een gruwelijk geheim.
Jalal Bella krijgt ontelbare keren te horen dat hij niets waard is, en groeit op om het tegendeel te bewijzen.
“Daarna sluit hij mij op in mijn kamer. Ik zit met mijn benen omhooggetrokken op de grond, ik voel overal pijn. Hoelang zal hij mij hier vandaag laten zitten?” Jalal Bella, Nadia Jabri
In het gelijknamige boek vertelt Jalal Bella samen met Nadia Jabri op indrukwekkende wijze over zijn leven.
Vrijwel iedereen zou het, na het lezen van zijn levensverhaal, begrijpen als Jalal Bella een negatieve of boze indruk had gemaakt. Maar niets is minder waar. Zijn verhaal is respectvol, ingetogen en eerlijk vertelt. Het is onmogelijk om niet geraakt te worden door de manier waarop Jalal Bella is opgegroeid en hoe hij zijn (jong) volwassen leven op heeft moeten starten.
Op meeslepende wijze word je vanuit een gevaarlijke thuissituatie meegenomen naar de manier waarop Jalal Bella en zijn familie worden opgevangen. Tijdens het lezen wordt al snel duidelijk dat er op dat gebied nog een hoop te verbeteren valt, maar dat er ook pareltjes te vinden zijn die hun uiterste best doen om op een goede manier het verschil te maken.
Het boek leest ondanks de heftige inhoud makkelijk. De korte hoofdstukken maken het goed te volgen en de rustige manier van vertellen zorgt voor de juiste impact. Jalal Bella’s verhaal is er een van tegenslag op tegenslag, maar ook van kracht, doorzettingsvermogen en bewonderenswaardige positiviteit.
Een sterrenwaardering geven aan zo een hartverscheurend en persoonlijk boek valt mij eerlijk gezegd altijd zwaar. Maar de combinatie van de overzichtelijke vertelstijl, het belang van het verhaal en de moed waarmee het is verteld oogst bewondering.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Instagram: sheila_hjv_inbooks