De verteller vertelt
De oude apotheker Devereaux neemt je mee langs ontmoetingen in zijn leven. Ontmoetingen met mensen die hem zijn bijgebleven, met verhalen die zijn leefwereld zijdelings raakten en waarover hij nu wil vertellen.
Een van die ontmoetingen is met de Russische Anna, maar haar verhaal vertelt ze zelf. Als de plek waar ze verblijft met haar rondreizende gezelschap wordt verwoest door een brand, en haar man spoorloos verdwijnt, vertrekt ze naar Parijs om hem te zoeken.
Volg Anna en Devereaux terwijl ze je meenemen in alle wendingen van het leven.
“Iedere keer dat ik me omdraaide, hoopte ik dat jij voor mijn neus stond of vreesde ik in je lege, starende ogen te kijken.” Hanneke Simons
Moskou in Parijs van Hanneke Simons is een prachtige roman die vol gevoel wordt verteld en die je, zoals je bij deze auteur kan verwachten, op meeslepende wijze weet te verrassen.
Hanneke Simons vertelt haast filmisch het verhaal van haar personages, die je leert kennen, leert duiden en leert te verbinden met de uitgezette lijntjes. De verhaallijn van Anna is vol emotie en die van de verteller biedt beschouwende rust. Het gebruik van een verteller werkt wat mij betreft uitstekend binnen de sfeer die de auteur creëert. Soms heb je het gevoel dat je in een ouderwetse sigarenlounge naar hem luistert, of bij hem in de woonkamer zit als hij het verhaal vertelt. Terwijl je hem op andere momenten in gedachten aanhoort als je bent aangeschoven bij een knapperend vuur dat wordt omgeven door mensen die hun eigen familie hebben gevormd.
Moskou in Parijs is geen vrolijke feelgood roman, maar wel een prachtig geschreven verhaal dat vol pijn, verdriet en treurnis zit. Ondanks die ingrediënten weet Hanneke Simons te voorkomen dat je het gevoel krijgt dat je in complete somberheid ondergedompeld wordt. Het verhaal boeit en laat je pas los als het einde daar is. Op dat punt moest ik toch even op adem komen, gewoon omdat de inhoud van het boek zo intens is dat het je niet zomaar loslaat. Dit is een verhaal dat je overweldigt en dat je na de laatste bladzijde even moet verwerken.
4½ ⭐️
Instagram: sheila_hjv_inbooks
Volg Anna en Devereaux terwijl ze je meenemen in alle wendingen van het leven.
4½ ⭐️
Instagram: sheila_hjv_inbooks