Het gewicht van beloftes

Na de scheiding van haar ouders verhuist Jitta samen met haar moeder en zusje naar een andere woning. Al snel blijkt dat hun moeder nog maar weinig thuis is en geen moeite doet om voor hen te zorgen. Waardoor Jitta zich genoodzaakt voelt om alles te regelen.

Ze belooft haar zus om er altijd voor haar te zijn, maar die belofte en Jitta’s verantwoordelijkheidsgevoel leggen een veel te zware last op haar schouders. Langzaamaan wordt ze alsmaar angstiger voor steeds meer dingen.

Jitta wordt verzwolgen door angst en paniek, maar wie is er voor haar als ze haar levenslust dreigt te verliezen.

“Op één van de vele dagen dat je er niet was, heb je het recht verspeeld om je met mijn leven te bemoeien. Ik heb me wel eens afgevraagd waarom je ons wilde hebben na de scheiding.” Saskia Habraken

Slapen zonder slangen van Saskia Habraken is een verhaal over eenzaamheid, angst en de druk van beloftes.

Toen ik op de laatste bladzijde van dit boek was aangekomen kon ik maar één ding denken: wat een prachtig verhaal heb ik net gelezen. En dat terwijl ik in eerste instantie niet eens doorhad hoe het bij me binnenkroop. Hoe het me raakte, ontroerde en me aan de bladzijden gekluisterd hield. Hoe de auteur precies de juiste toon had gevonden om de gevoelens van Jitta te beschrijven en hoe ze de grootsheid van elke kleine stap wist over te brengen.

Het leven dat Saskia Habraken haar hoofdpersoon heeft gegeven is niet eenvoudig, en naast dat dat mij ontroerde, maakte het me ook ontzettend boos. Omdat Jitta een veel te grote verantwoordelijkheid kreeg doordat haar ouders deze zelf ontliepen. De auteur beschrijft mooi hoe dat voor Jitta is, wat het met haar doet en hoe eenzaam ze zich voelt. Ze bouwt de opkomst van de angsten geduldig op, tot het punt dat haar hoofdpersoon er volledig door wordt beheerst. Ik voelde de beklemming ervan vanaf de pagina’s op me afkomen.

Slapen zonder slangen is naast alles wat hierboven is beschreven ook een verhaal van hoop, van keuzes maken, je eigen weg inslaan en van vrienden die er daadwerkelijk door dik en dun zijn.

Instagram: sheila_hjv_inbooks

Meer recensies van sheila_hjv_inbooks