Had deze moord vermeden kunnen worden?
Gust Verwerft is een bekende gerechtsjournalist die het reilen en zeilen volgt binnen het Hof van Assisen. Hij heeft verschillende boeken op zijn palmares staan waaronder bijvoorbeeld ‘De parachutemoord’, ‘Doden spreken niet tegen’ en ‘Familiedrama’s’. ‘Moord komt nooit ineens’ is Verwerft zijn meest recente boek.
De titel van het boek spreekt voor zich. In het boek worden verschillende actuele en geruchtmakende assisenzaken uitgebreid besproken met daarbij één gemeenschappelijke link; de voortekens. Bij deze moordzaken zijn alarmsignalen zichtbaar bij daders of hebben daders een voorgeschiedenis. Tekens die (mogelijks) niet gedetecteerd zijn geweest waarbij de vraag kan heersen; ‘Had deze moord vermeden kunnen worden?’. Zijn er fouten gebeurd? Vragen die vaak blijven hangen bij de nabestaanden van de slachtoffers. Als lezer krijg je nu een inkijk in deze ‘voortekens’. Dit maakt dit boek net extra interessant aangezien je zelf mee kunt nadenken over een specifieke assisenzaak en er je eigen beeld van kunt maken.
Verwerft heeft een duidelijke en simpele schrijfstijl met veel respect en feitelijke weergaven. Je krijgt als lezer het gevoel dat je de processen van in de assisenzaak kunt meevolgen. Hij is gedetailleerd maar maakt het boek toch erg vlot leesbaar. Op geen enkel moment wordt het een saaie samenloop van feiten. We krijgen een inkijk in de zaken omtrent bijvoorbeeld Julie Van Espen, ex-burgemeester van Aalst Ilse Uyttersprot en de foltermoord op Hilal Makhtout.
Samengevat is dit opnieuw een boek dat een mooi geheel vormt met de andere boeken van Gust Verwerft maar waarbij er nu toch weer net een andere insteek is. Een boeiend boek waarbij je als lezer je kritische blik kunt werpen op veel besproken assisenzaken. Ik kijk persoonlijk al erg uit naar wat Verwerft nog meer uit zijn pen zal laten vloeien!