Elk huisje heeft zijn kruisje

SherryBlueberry 23 oktober 2023
Schaduwdochter is het eerste deel in een achtdelige boekenreeks. In elk deel zal een Nederlands kasteel optreden die ook in het echt bestaat. In dit deel is dit een kasteel in Vorden, Gelderland, alwaar tevens een fietstocht langs de acht kastelen schijnt te zijn. Mocht je ooit het Pieterpad hebben gelopen, dan herken je 'm misschien wel, want dat pad loopt erlangs.

Het boek omvat twee verhaallijnen -heden en verleden- die samen een geheel vormen over hoe een familiegeheim ooit begon en hoe deze later uitgepluisd wordt. Het historische deel is pakkender en uitgebreider weergegeven dan het heden. De schrijfster weet het tempo erin te houden door redelijk korte hoofdstukken, korte makkelijk leesbare zinnen en weinig moeilijk taalgebruik te gebruiken. Her en der gebruikt ze wel een ouderwets woord/begrip wat het historische deel meer sjeu geeft.

In het verleden wordt gebruik gemaakt van historische elementen; oorlogstijd, voedselschaarste, aardappeloproer en standsverschil. In het heden koos de schrijfster voor een vrouwelijke personage die, na een traumatische gebeurtenis, wél haar eigen plan kan trekken - ondanks wat anderen (waaronder haar partner Vik) daar van vinden. Dat staat in schril contrast met hoe het leven verloopt voor de andere vrouwelijke personage uit het verleden.

Hetgeen wat in het heden van mij niet had gehoeven, was het gebruik van bestaande bn'ers, omdat dit die verhaallijn vlakker maakte voor mijn gevoel. Ondanks dat is het wel een vermakelijk boek en ben ik van plan om enerzijds de andere 7 delen tzt te lezen & anderzijds is de fietstocht rond de kastelen op mijn to do lijstje gezet.

NOTE: Er komen een aantal triggerende onderwerpen in voor, dus voor diegenen die toxische man-vrouw verhoudingen liever ontwijken -> skip dit boek dan.

Meer recensies van SherryBlueberry