Het onnavolgbare brein van Robbie Corbijn
Anne van Doorn is al jaren bekend vanwege zijn spannende detective verhalen. Hij is o.a. auteur van ‘De man die zijn geweten ontlastte’, ‘De student die zou trouwen’, ‘De ouders keerden niet terug’ en ‘De geliefde die in het veen verdween.’ Daar tussendoor maakt hij af en toe een uitstapje naar korte verhalen.
Een aantal jaren geleden mocht ik al eens ‘De mysteries van Robbie Corbijn’ lezen, een bundel spannende detectiveverhalen van Annes hand. Deze week las ik zijn nieuwste bundel: ‘Meer mysteries voor Robbie Corbijn.’
Anne van Doorn verstaat de kunst, dat hij korte verhalen aaneen kan rijgen, alsof het één groot verhaal is. De tien verhalen in deze bundel zijn opnieuw allemaal op zichzelf staande zaken met in ieder verhaal een andere dader, ander plaats delict, en andere betrokkenen, maar toch loopt er een haast onzichtbare rode draad doorheen.
Robbie Corbijn is de eigenaar van een klein zelfstandig recherchebureau Research & Discover. Robbie wordt bijgestaan door zijn assistente Lowina de Jong. Samen lossen zij vele schijnbaar onoplosbare zaken op, de zogenaamde cold cases. Lowina, ooit begonnen als leerling bij Research & Discover, staat inmiddels haar 'mannetje' ook. In deze bundel blikt Lowina terug op die jaren en vertelt zij over de cold cases die Robbie alleen of samen met Lowina alsnog wist op te lossen.
In gedachte meegaand met Robbie en Lowina kun je lezen hoe tien mysterieuze cold cases worden opgelost, die door andere recherchebureaus en de politie allang werden afgedaan als onoplosbaar. Daarbij word je als lezer telkens uitgedaagd. De kunst is vooral om Robbie Corbijn ‘te verstaan’. Waar denkt hij aan? Welke onzichtbare sporen zag hij juist wel? Wat vertelt hij tussen de regels door? Zelfs Lowina kan dat soms niet, want Robbies gedachtegangen zijn niet altijd even logisch en hij houdt graag dingen voor zichzelf. Leuk om de losse eindjes te ontrafelen.
‘Woorden klakkeloos aannemen kan leiden tot fatale vergissingen’, aldus Robbie Corbijn.
Door de verhalen in deze bundel dwaal je een beetje door heel Nederland met daarbij af en toe een uitstapje naar het buitenland. O.a. in Gouda ontdekt een vrouw na de dood van haar vader, een voormalig museumdirecteur, dat hij op zolder een gestolen Jan Steen bewaarde. Een internationaal befaamd pianist verdwijnt spoorloos op de Soester Eng. Het lijkt te spoken rond een afgelegen landhuis aan de rand van de Veluwe. Een jonge studente in Leiden, die graag acteert, wordt gevraagd als stand-in bij een wel heel ongewone een-acter en een jonge bruid wordt gemist in Amsterdam, máár vermist in Finland.
Hoewel ik de bundel ook deze keer weer met veel plezier gelezen heb, trekt een boek met daarin een compleet detectiveverhaal mij meer aan. Ik mis het in korte verhalen altijd een beetje, dat er vaak geen plaats in de tekst is, om de omgeving, de hoofdpersonen en andere betrokkenen die echt van belang zijn te leren kennen. Ook lijkt soms de oplossing van een zaak plots uit de lucht te vallen. Het gaat ietwat te snel. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Een grote liefhebber van korte verhalen kan dit totaal anders zien.
Toch wil ik dit boek zeker aanraden, de verhalen worden spannend verteld, sommige neigen zelfs iets naar een thriller. De verhalen zijn in fijne stijl geschreven en het totaal leest vlot door. Juist door de korte verhalen, waardoor je het boek ook makkelijk tussendoor even oppakt.
De verhalen in deze bundel doen je ook een beetje denken aan Agatha Christie. Na wat research online over Anne van Doorn, ontdekte ik dat dat wel kon kloppen. Hij schrijft graag mysteries die het alledaagse overstijgen. Enkele van zijn inspiratiebronnen zijn o.a de detectives van Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes) en Agatha Christie.
‘Meer mysteries voor Robbie Corbijn’ is het tweede boek in een serie Robbie & Lowina mysteries en verschijnt in oktober 2021 bij E-Pulp publishers.