Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Brood bakken in eigen keuken, zonder broodbakmachine

Sia Vogel 17 september 2015

Brood bakken in je eigen keuken, maar dan wel zonder de broodbakmachine!
Voor me ligt een klein formaat overzichtelijk boekje met veel foto’s, geschreven door Cathy Ytak. Zoals de titel zegt, gaat het om ambachtelijk bakken van brood. Expliciet wordt aangegeven dat er zonder de broodbakmachine wordt gewerkt.

Ambachtelijke brood bakken geeft stap voor stap instructies, over ingrediënten, maken, kneden en vormen van een brood. Belangrijke informatie, zeker voor beginnende zelf-bakkers. Over meel en bloem, rijsmiddelen, zuurdesem, keukengerei, kneden met en zonder een keukenmachine, vormen van een langwerpig en een rond brood. Heel duidelijk beschreven, met zinvolle foto’s.

Bij de ingrediënten wordt regelmatig Franse bloem voorgeschreven en worden ook de andere meelsoorten extra aangeduid met het Franse systeem met T-nummers. Dit wordt in het eerste hoofdstuk over bloem en meelsoorten goed uitgelegd. Achterin het boekje vind je internetadressen om molens te vinden die de verschillende biologische soorten verkopen. Verder wordt vrijwel altijd gedroogde zuurdesem voorgeschreven, te koop in natuurvoedingswinkels, maar ook steeds de vervangingsmogelijkheid aangegeven.

Het laatste onderdeel van het boekje bevat nog wat “Goed om te weten” punten, zoals bijvoorbeeld het gegeven dat bakkersgist nooit met zout in aanraking mag komen.

Boekweitbrood met walnoten
450 g Franse bloem T65, 50 g boekweitmeel, 20 g gedroogde zuurdesem (of 150 g zelfgemaakte zuurdesem of 20 g verse bakkersgist of 10 g gedroogde bakkersgist), 8 g zout, 1 theelepel suiker, 310 ml water, 100 g walnoten in stukjes.
KNEDEN MET DE HAND Meng alle ingrediënten, behalve de stukjes walnoot, en voeg het water in kleine hoeveelheden tegelijk toe. Kneed het deeg 10 minuten met je handpalmen totdat het elastisch is geworden en loskomt van je vingers (zie blz. 12). Doe even voor het einde van de kneedtijd de stukjes walnoot er bij.

KNEDEN IN DE KEUKENMACHINE Doe alle ingrediënten, behalve de stukjes walnoot, in de kom van de keukenmachine die uitgerust is met een kneedhaak. Laat 3 minuten op lage snelheid kneden en dan 7 minuten op hoge snelheid (zie blz. 13. Voeg de stukjes walnoot even voor het einde van de kneedtijd toe.

Bestuif het deeg met bloem en leg het in een eveneens met bloem bestoven, diepe kom. Dek deze af met een vochtige theedoek en zet hem 1 – 1½ uur weg op een lauwwarme (22 – 26 °C), tochtvrije plek. Haal het deeg uit de kom en kneed het voorzichtig gedurende 1 minuut. Vorm er een uitgerekt, langwerpig brood van (zie blz. 14). Maak daarvan een krans met een groot gat in het midden (tijdens het rijzen wordt dat gat kleiner). Leg deze op een met bloem bestoven bakplaat. Laat 1 – 1½ uur op een lauwwarme (22 – 26°C), tochtvrije plek rusten.

Verwarm de oven gedurende 10 minuten voor op 220°C. Kerf boven op het deeg een vierkant in (zie blz. 11). Zet de bakplaat meteen in de oven en giet een beetje kokend water in de braadslede eronder om stoom op te wekken. Sluit de ovendeur. Laat het brood 30 – 40 minuten bakken zonder de oven te openen. Laat het op een rooster afkoelen.

Tegen de regels in heb ik het eerste kneden en rijzen in de broodbakmachine laten gebeuren. Na 1½ uur programma het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkvlak gelegd en even de walnootstukjes er door gekneed. Toen uitgerold, een krans van gemaakt en weer laten rijzen op de bakplaat naast de kachel. Afgebakken in 40 minuten. Een mooi en lekker brood. Met gedroogde gist in plaats van zuurdesem.

Het is een handzaam boekje met duidelijke aanwijzingen. Het is mooi verzorgd. Het gebruik van kleine ‘schrijfletters’ is soms wat lastig te lezen. De (zie blz. …) verwijzingen zijn zinvol, maar het voert wat ver hier die bladzijden te beschrijven. En als je geen Franse bloem in huis hebt, maar gewoon biologisch tarwemeel, werkt het ook.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sia Vogel

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!