Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

‘Ik ben oud dus ik ben niet’

Sigried 10 maart 2021 Hebban Recensent

Op de cover van Cyriel, de tweede roman van Eline Trenson, staat een oude man die zelfzeker weg stapt. Wat hij de rug toekeert, wordt duidelijk in het levensverhaal dat hij vanuit een woon-zorgcentrum schrijft. De roman sluit qua thematiek aan bij een groeiend aantal boeken die bejaarde mannen als hoofdpersonage opvoert: Een man die Ove heet (Fredrik Backman), De laatkomer (Dimitri Verhulst), Pogingen iets van het leven te maken (Hendrik Groen)… Kan Eline Trensson nog iets toevoegen aan de bestaande literatuur?

De mooie vormgeving van het boek geeft zin om erin te duiken. Dat wordt versterkt door de uitgebreide stamboom die aan het begin van het boek opgenomen is – en die je tijdens het lezen vaak zult raadplegen. De 92-jarige Cyriel komt uit een grote familie. Zelf heeft hij vier kinderen bij drie vrouwen, waarvan één expliciet als zijn minnares vermeld staat. De verschillende huwelijken, kinderen en bijhorende geboorte- en sterfdata vertellen al een verhaal op zich. Het is verleidelijk om lang op deze eerste pagina’s te blijven hangen en allerlei conclusies te verbinden aan de verschillende relaties.

Dat Cyriel een boeiend verhaal te vertellen heeft, blijkt al erg snel. Sinds hij in een zorgcentrum woont voelt hij zich overbodig. Om de tijd toch enigszins nuttig door te brengen, schrijft hij zijn memoires. Hij groeide op als buitenbeentje van het gezin; een boekenwurm die tevergeefs snakt naar de liefde van zijn vader en al vroeg te maken krijgt met de dood. In ultrakorte hoofdstukken wisselt zijn verleden af met het heden en wordt duidelijk hoeveel implicaties ouder worden voor hem heeft.

Dat het boek een aanklacht is tegen het huidige zorgsysteem wordt niet onder stoelen of banken geschoven. Op weinig subtiele manier wordt weergegeven dat het personeel geen tijd heeft om op een menselijke manier met de bewoners om te gaan. De bejaarden worden gereduceerd tot taken die zo snel mogelijk afgewerkt moeten worden. Deze hoofdstukken zijn zo bitter dat ze breken met de eerder milde, nostalgische toon van Cyriels levensverhaal.

Het is vooral in het verleden dat het hoofdpersonage echt tot leven komt en diepte krijgt. De impact van de verstoorde vader-zoonrelatie is enorm, ook al heeft Cyriel geleerd om begrip op te brengen voor de keuzes van zijn vader. Cyriel is evenmin mild voor zijn eigen rol als vader, en het stemt tot nadenken hoe we kunnen ontsnappen aan de vicieuze cirkel van onze familiegewoontes.

Trenson schrijft op een intelligente manier en durft vragen stellen en standpunt in te nemen. Maar daar wringt ook de schoen. Ze gaat zo sterk op in haar betoog, dat haar hoofdpersonage naar de achtergrond verdwijnt en de lezer met een vermanend vingertje wordt aangesproken:

'Zorgen voor iemand betekent dat je die persoon erkent in zijn waardigheid. Er is in de beste gevallen sprake van wederzijds respect. Je zou bijna kunnen stellen dat het om uitwisseling gaat van "geven" en "ontvangen". Er is degene die zorg verleent en degene die zorg ontvangt. Bij beide partijen moeten een bereidheid en ontvankelijkheid zijn, en bijgevolg een wederzijdse erkenning van elkaars mens-zijn.'

Na verloop van tijd weet je wat je kunt verwachten in deze hoofdstukken en treedt de gewenning op waar de auteur net tegen wilt strijden. Meer nuance had de wantoestanden scherper kunnen maken.

Eline Trenson zwengelt het debat over waardig ouder worden aan, maar als roman mist Cyriel te vaak focus om zich te kunnen meten met andere boeken in dit genre. Lezers die houden van uitgebreide familieverhalen zullen wel smullen van Cyriels levensverhaal.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sigried

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur