Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Van groentekweker tot tijdloze heldin

Sigried 18 januari 2017 Hebban Recensent

Edna Ferber (1885-1968) schreef So Big (Het purperen land) in 1924. Het boek won het jaar daarop de Pulitzerprijs en werd tot drie maal toe verfilmd. Een rijke inhoud, een boeiende schrijfstijl, verwijzingen naar literatuur en maatschappelijke veranderingen; Het purperen land bevat alles om bijna een eeuw later nog steeds een breed lezerspubliek aan te spreken.

Het verhaal speelt zich af in de ruime omgeving van Chicago, dat in de overgang naar de 20e eeuw grote veranderingen doormaakt. De vader van Selina ziet het leven als één groot avontuur en schuimt met zijn dochter het land af op zoek naar geluk. Na zijn dood beslist de 19-jarige Selina om de levenslessen van haar vader ter harte te nemen en gaat ze zonder er ook maar iemand te kennen aan de slag in het schooltje van High Prairie, “een streek die vroeger New Holland werd genoemd. De inwoners waren allemaal groentekweker en zo Hollands als de Lage Landen waar zijzelf of hun voorvaders vandaan kwamen”. Haar wereldse houding en zoektocht naar schoonheid staan in schril contrast met het praktische boerenleven. Toch raakt ze in de ban van een zwijgzame, ongeschoolde groentekweker. Door met hem te trouwen trekt ze definitief een streep door haar dromen over een groots en avontuurlijk leven.

Selina stort zich op het zware boerenleven, maar blijft ook trouw aan haar opvoeding waarin literatuur en theater centraal stonden. Dat Ferber lid was van de Algonquin Round Table, een literaire club waar kunstenaars elkaar vonden, blijkt uit de vele verwijzingen naar andere boeken en auteurs. De manier waarop de auteur de draak steekt met het genre van de roman is ook voor de hedendaagse lezer een plezier om te lezen en zal in menig boekenclub uitgebreid aan bod komen.

Ferber vat de persoonlijkheden van de personages op een treffende manier in haar schrijfstijl. Hoewel het gebroken Engels van de oorspronkelijk Hollandse boerengemeenschap in de vertaling van Lisette Graswinckel enigszins verloren gaat, blijven de subtiele verschuivingen in stijl en woordkeuze knap behouden. Selina is een sprankelende figuur die de heersende opinie over wat vrouwen- en mannenwerk is met opgestoken hoofd negeert. Haar passages worden in een wervelend ritme geschreven. De meest alledaagse zaken krijgen poëtische beschrijvingen en originele metaforen die haar levensvreugde weerspiegelen. Voor de boeren wier levensritme onlosmakelijk verbonden is met dat van de natuur worden een trager tempo en meer conservatieve uitdrukkingen gebruikt.

Waar Selina één brok vuur en energie is, belichaamt haar echtgenoot rust en acceptie. Hoewel hij vol bewondering is voor haar opvattingen, slaagt Selina er niet in om hem te overtuigen dat er meer is dan het eindeloze werk op het land. Hij blijft “een echtgenoot voor wie een gesprek een praktisch instrument was, en geen vorm van tijdverdrijf.” Selina is vastbesloten om haar zoon Dirk de kans te geven om gepassioneerd in het leven te staan. Maar de tijden veranderen en zijn keuzes blijken niet die van haar te zijn.  Voor Dirk, die zich losrukt uit het leven op High Prairie en pragmatiek boven passie plaatst, gebruikt Ferber een meer economische stijl die naar het einde toe de bloemrijke beschrijvingen die met Selina samenhangen overheerst. Net als voor Selina, is het voor de lezer wennen aan deze omslag, waardoor de tweedeling tussen moeder en zoon nog krachtiger overkomt.

Het purperen land is een tijdloos verhaal over dromen en zelfontplooiing. Door de klassieke opbouw gaat alle aandacht naar de schrijfstijl en inhoud. In combinatie met de gedetailleerde beschrijvingen van de omgeving wordt de lezer een filmische leeservaring geboden. Met de vertaling van deze klassieker bewijst uitgeverij Nieuw Amsterdam de Nederlandstalige lezer een mooie dienst.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sigried

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur