Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Griezelen aan het kampvuur

Sigried 15 september 2021 Hebban Recensent

In Het zijden huis voegt Kayte Nunn de verhalen van drie vrouwen samen tot een griezelsessie over oude huizen, geesten en hekserij. De Britse setting is perfect gekozen en zorgt samen met de afwisseling tussen twee tijdlijnen voor onverwachte wendingen die de lezer tot op het einde verrassen. De Nederlandse vertaling is verzorgd door Marga Blankestijn.

Wanneer verschillende tijdlijnen evenwichtig verdeeld zijn levert dat een fijn ritme op. Anderzijds kan het verhaal te voorspelbaar worden omdat de lezer over informatie beschikt die de personages uit de andere tijden niet hebben. Nunn omzeilt deze valkuil door de tijdlijnen niet zozeer naast elkaar te plaatsen, maar het achttiende-eeuws verhaal te gebruiken als ondersteuning voor de hedendaagse hoofdplot. De vroegere gebeurtenissen geven bijna niets prijs over de acties in het heden, maar vormen wel een stevig fundament voor de griezelige sfeer van het gehele verhaal.

De roman begint in een Brits internaat waar traditie, privilege en geld elkaar raken; een type school die erg herkenbaar is uit films en literatuur en waarvan je als lezer meteen weet wat je kan verwachten. Thea gaat er van start als leerkracht geschiedenis en moet erg wennen aan de ontelbare geschreven en ongeschreven regels. Voor het eerst in 150 jaar worden vrouwelijke leerlingen toegelaten, al worden ze samen met Thea gehuisvest op een afstandje van het jongensinternaat. Ze komen terecht in een oud gebouw dat om onbekende redenen al vaak van eigenaar is gewisseld. De vreemde dingen die Thea opmerkt, nemen alleen maar toe wanneer ze in de geschiedenis van het huis duikt. De auteur wekt meteen een raadselachtige stemming op, al strooit ze wel erg kwistig met clichés: ijl gezang, krakende vloeren, schimmen in de mist, voorwerpen die zich mysterieus verplaatsen, een vreemde oude portier, schijnbaar perfecte leerlingen…

Zo stereotiep als de hedendaagse gebeurtenissen lijken te worden, zo verrassend is het plot dat zich in 1768 afspeelt. Ten eerste tovert Nunn niet één, maar twee verhalen tevoorschijn. De meest gelaagde verhaallijn is die waarin Rowan als dienstmeisje aan de slag gaat bij een zijdehandelaar die er een sport van maakt om regels te omzeilen. Met haar spierwitte haren en door littekens getekende gezicht, roept Rowan angst bij mensen op. Haar interesse in geneeskundige planten en kruiden maakt haar nog verdachter, al blijft ze een zeer menselijk en geloofwaardig personage. De omgeving en omstandigheden waarin ze werkt worden grondig beschreven, en maken de sfeer van een gothic novel helemaal af.

Het tweede historische personage, Mary, wil als patroonontwerpster geld verdienen in de zijde-industrie, maar als vrouw wordt ze niet op waarde geschat. Wanneer ze eindelijk de kans krijgt om haar patronen te laten weven, heeft dat niet enkel voor haarzelf dramatische gevolgen. Nunns beeldend taalgebruik is bij de beschrijving van de stoffen en patronen een enorme meerwaarde, al gaat dat ten koste van de uitwerking van Mary’s personage.

Hoe de verhalen van Mary en Rowan verband met elkaar houden, en ten slotte samenvloeien met Thea’s leven is op een fijne manier raadselachtig. Bovendien zetten de vele nevenplots de lezer vaak op het verkeerde been, wat de spanningsboog voortdurend hoog houdt. Wat Thea zich verbeeld heeft en welke geluiden en schimmen ze echt waargenomen heeft, weet je pas helemaal op het einde.

Het zijden huis is technisch goed geschreven, al had een grondigere uitwerking van de personages het boek meer diepgang gegeven. De opbouw zorgt voor een verslavend doorleeseffect, en de schrijfstijl van Kayte Nunn leent zich perfect voor de mysterieuze sfeerschepping. Hou je van de typische griezelverhalen die aan een kampvuur verteld worden, dan moet je deze roman onmiddellijk lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sigried

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!