Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Leest als een sitcom

Sigried 17 juni 2019 Hebban Recensent

Hoeveel boeken ze ook geschreven hebben, sommige auteurs verbind je spontaan met één bepaalde titel. Voor Elizabeth Gilbert (1969) is dat ongetwijfeld Eten, bidden, beminnen; haar bestseller die ook succesvol verfilmd werd. Dat die ene associatie niet betekent dat ze een eendagsvlieg is, bewijst ze opnieuw met Stad van meisjes. Geloof het hoofdpersonage wanneer ze zegt:

“En mocht je denken dat dit het verhaal wordt van het lelijke eendje dat naar de stad gaat waar ze ontdekt dat ze eigenlijk heel aantrekkelijk is, wees dan gerust, zo’n verhaal wordt het niet.”


De lezer wordt op sleeptouw genomen door Vivian, die in een brief antwoord geeft op Angela’s vraag ‘Wat hebt u voor mijn vader betekend’. Dat het antwoord complex is, bewijzen de 521 pagina’s die ze nodig heeft om tot haar eindconclusie te komen. Wie Angela en haar vader zijn kom je pas op het einde te weten. Maar niet getreurd, je wordt voordien zo in beslag genomen door Vivians leven dat je daar amper bij stilstaat.

Vivian start haar verhaal wanneer ze als 19-jarige bij haar tante Peg in New York komt wonen. Peg heeft een theater in een arbeiderswijk waar ze het ene luchtige stuk na het andere opvoeren. Vermaak staat boven kwaliteit en Vivian wordt overrompeld door de uitgelaten sfeer die er dag en nacht heerst. Peg woont boven het theater en ook in het woongedeelte is het een komen en gaan van revuemeisjes en excentrieke figuren.

Gilbert beschrijft op een humoristische manier hoe Vivian na een traditioneel leven in kostscholen gulzig geniet van haar nieuwe vrijheden. Van een komische ontmaagdingsscène over vulgaire clubscènes tot passionele verliefdheid; het komt allemaal in een wervelwind voorbij. Wanneer Vivian betrokken raakt bij een schandaal, valt voor haar het doek en verandert het verhaal van een vrolijke feelgood naar een meer gelaagde roman. Dat dit gebeurt zonder dat het leesplezier gaat wankelen toont Gilberts stevige greep op beide genres.

Gilbert schrijft zonder veel poespas of dure woorden. Dat leest vlot, al vertragen Vivians uitvoerige beschrijvingen het tempo regelmatig. Deze passages kunnen vooral irritatie opwekken bij lezers die niet geïnteresseerd zijn in een gedetailleerde omschrijving van elk kledingstuk dat de revue passeert. Die uitweidingen worden echter goedgemaakt door het bruisende plot. Er gebeurt voortdurend iets en er zijn verrassende wendingen die de aandacht vasthouden.

Hoewel de lezer gebonden is aan Vivians perspectief, die vooral oog heeft voor uiterlijkheden, creëert Gilbert gedurfde vrouwelijke personages die opkomen voor hun eigen noden en zich niet tevreden stellen met een plaats in de schaduw. De ironische toon van de oudere Vivian wijkt voldoende af van die van haar jongere zelf om het geheel geloofwaardig te maken. Door de zelfspot waarmee ze de jonge, naïeve Vivian beschrijft, worden de oppervlakkige, narcistische trekjes een sterkte in het verhaal in plaats van een bron van ergernis. Het ontroerende einde is compleet verschillend van het spetterende begin en geeft een mooi beeld van de evolutie die Vivian heeft doorgemaakt.

Stad van meisjes leest als een sitcom, herkenbaar en grappig, met boeiende en minder geslaagde afleveringen, maar met een verhaallijn die blijft boeien. Door de vele cliffhangers blijf je hoofdstuk na hoofdstuk verorberen, waardoor je in geen tijd door de meer dan 500 pagina’s heen bent. Elizabeth Gilbert schrijft niet veel romans, maar wanneer ze dat doet, weet ze duidelijk waarmee ze bezig is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sigried

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!