Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gestileerde verhalenbundel

Sigried 09 januari 2018 Hebban Recensent

Aya Sabi (1995) is een rijzende ster in Vlaanderen. Ze is niet bang om haar – gesproken en geschreven – stem te laten klinken en mengt zich zelfzeker in het maatschappelijke debat. Bij Atlas Contact kreeg ze meteen een contract voor twee boeken. Haar tweede boek zal een roman worden, maar voor haar literair debuut koos ze voor een verhalenbundel die zowel geëngageerde als poëtische klanken brengt.

De bundel bestaat uit vijf kortverhalen die samengeweven worden door een proloog en epiloog die hetzelfde personage opvoeren. De verhalen spelen zich op niet nader genoemde locaties af en ook de personages moeten door de fantasie van de lezer mee vorm gegeven worden. De tijdloosheid loopt als een rode draad doorheen de verhalen en verbindt de meest uiteenlopende thema’s met elkaar. Hoewel machtsvertoon en jaloezie duidelijk aangekaart worden, is de algemene toon voorzichtig optimistisch. Er is hoop voor de mensheid, hoe wankel de positie van de personages ook mag zijn.

Het ongrijpbare wordt versterkt door de mysterieuze, bloemrijke taal. Het is een barokke stijl die de lezer verplicht om uiterst langzaam doorheen de zinnen te gaan om zo de beelden en symboliek te ontcijferen, wat vaak aangrijpende taferelen oplevert. Zo is er de krachtige, maar ook overweldigende passage in 'Opdwarrelend stof':

“Ik wist niet dat ik spoedig zou sterven en het was ook nooit bij mij opgekomen, want er is sterven en er is doodgaan en ik stierf. Ik werd een lichaam zonder ziel, een gedaante zonder wil, hoop, geloof of dromen. Ik bestond uit een ruïne van opgekropte angst en onderdrukte kreten. Ik leefde op afgeknabbelde pilaren van pijn. Ik wist wat leven was omdat ik erna stierf en leefde in mijn herinnering.”


Het overdadige heeft echter ook een negatieve kant. Eén rake metafoor is immers zinvoller dan een paragraaf vol bewust gezochte beelden die niet allemaal even goed werken. Veel zinsconstructies lijken te vergezocht, waardoor de schrijfstijl regelmatig geforceerd, zelfs kitscherig wordt:

“Wij verlangden ernaar onze ziel te verstenen in het diepste van het woud. We waren bevangen door schoonheid. Het dichte woud ving ons in de nachtelijke hemel op, omhelsde ons en bijna stikten wij in haar warmte, nadat we onder de beschermende ogen van onze moeders weggeglipt waren.”


Net wanneer de toon te melodramatisch dreigt te worden, komt het verhaal 'Naamlozen' aan bod. Door de sobere schrijfstijl komt dat verhaal meer tot de kern en toont de auteur dat ze niet zomaar met taal goochelt, maar die ook gericht kan inzetten. Waar in de overige verhalen de personages in de schaduw van de te bloemrijke stijl komen te staan, treedt in dit verhaal de schilderes wel op de voorgrond en wordt een figuur van vlees en bloed.

Verkruimeld land is een dun boekje, amper 120 pagina’s met behoorlijk wat witruimte, maar het bevat voldoende stof tot nadenken om de liefhebbers van het genre te bekoren. Door het trage ritme en de afwezigheid van actie, zal deze bundel lezers die houden van plotgedreven verhalen niet van begin tot einde kunnen boeien. Dat we nog meer van Aya Sabi zullen horen, staat evenwel buiten kijf. Met haar debuut toont ze aan dat ze verschillende registers durft open te trekken. Het maakt haar alvast een boeiende auteur om in de gaten te houden.

3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sigried

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur