Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De eenzaamheid van de lezer

Sigried 09 maart 2020 Hebban Recensent

Na meer dan vijftig afwijzingen slaagde David Markson er in 1988 in een uitgever te vinden die zijn roman Wittgensteins minnares wilde publiceren. Het boek kreeg een groep fanatieke aanhangers, maar werkt het experimentele proza dertig jaar later nog steeds? Vertalers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes geven alvast het beste van zichzelf. Geen eenvoudige taak in een roman waarin alles om taal draait. 

Het uitgangspunt lijkt nochtans duidelijk. Na de wereld rondgereisd te hebben, gaat Kate ervan uit dat ze de laatste persoon op aarde is. Op een typmachine probeert ze haar ideeën en herinneringen te rangschikken. Helemaal op zichzelf aangewezen, heeft ze geen vat meer op de tijd en buitelen de herinneringen over elkaar heen. Ze vermoedt dat ze rond de vijftig is, een gedachte die steeds opnieuw ter sprake komt en aantoont hoe gebrekkig haar geheugen werkt. 

De chronologie in Wittgensteins minnares is helemaal zoek, wat haar onbetrouwbaarheid als verteller nog groter maakt. Wat Kate schrijft is letterlijk een langgerekte stroom van gedachten die door associatie in elkaar voortvloeien. Het levert interessante passsages op, maar soms verveelt het ook – omdat de ideeën nooit werkelijk ergens heen gaan, of tot een afgeronde conclusie komen. 

‘Toen ik al begonnen was met schrijven over Achilles, begon ik halverwege de zin in plaats daarvan aan een kat te denken. 
De kat waaraan ik in plaats daarvan begon te denken was de kat buiten bij de gebroken ruit in de kamer hiernaast, waar de tape regelmatig tegen krabt als er een briesje staat. 
Waarmee ik wil zeggen dat ik feitelijk ook niet aan een kat dacht, omdat er geen kat is behalve dan dat het geluid van het krabben me eraan doet denken. 
Zoals er ook geen munten lagen op de vloer van Rembrandts atelier, behalve dan dat de configuratie van de verf Rembrandt eraan deed denken. 
Net zoals er niet iemand bij het raam stond, of staat, op het schilderij van dit huis.’ 

Vormelijk loopt alles eveneens in elkaar over. De zinnen worden aan elkaar geregen zonder paragrafen of hoofdstukken. Het gebrek aan witruimte maakt dat er geen natuurlijke pauze in het lezen is. De lezer zelf moet beslissen wanneer de doorlopende tekst onderbroken wordt voor een rustmoment.

De verwijzingen naar kunstenaars en filosofen lijken dubbele betekenissen te bevatten, die moeilijk te kraken zijn. In het nawoord schrijft Lieke Marsman dat Markson alle conventies van wat een boek is, overboord gooit. Deze opmerking kon misschien beter als voorwoord opgenomen zijn, als waarschuwing voor lezers die tien pagina’s ver al niet meer weten waar ze aan begonnen zijn. Voor lezers die zich graag in puzzels en experimenten vastbijten, is dit boek dan wel weer een ware speeltuin.

Wittgensteins minnares roept frustratie op, omdat de eigen interpretatie nooit kan volstaan. Het is beter om de roman samen met anderen te lezen, elkaars blinde vlekken aan te vullen en zowel de vorm als de inhoud vanuit verschillende invalshoeken te bespreken. Enkel zo kan de eenzaamheid van de lezer bestreden worden.

4

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sigried

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur