Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Feesten met de doden of spelen met de levende?

Silke Gorremans 11 juni 2018

De laatste twee jaar zijn verhalen met Slavische invloeden een nieuwe trend, vooral binnen het Young Adult- en fantasygenre. Maar Sophie Anderson gooit het over een andere boeg en richt zich tot een jonger publiek. Het zogenoemde ‘Middle Grade’-segment, een marge waarbinnen ze duchtige concurrentie heeft van klinkende namen zoals Rick Riordan en Philip Pullman. Maar The House with the Chicken Legs kan zonder twijfel zijn mannetje staan! Het boek was niets voor niets Waterstones Children’s Book of the Month voor de maand mei.

The House with the Chicken Legs is een vrije interpretatie van Baba Yaga. Wie kent deze Slavische toverknol die in een huis met kippenbenen nu niet? Maar wist je dat ze eigenlijk een oma is die de doden naar de volgende wereld moet begeleiden? Dat las je juist, ja. Een oma! De erg trotse oma van de twaalfjaar oude Marinka. Dat klink waarschijnlijk ontzettend spannend, maar Marinka zelf denkt daar toch wel een beetje anders over. Vol verlangen kijkt ze naar de levenden, hoe ze hun dagelijkse leventje leiden. Marinka wil niets liever dan vrienden met ze worden. Samen spelletjes met ze spelen. Ze wil dat het huis voor een keer eens op een vaste plek blijft en niet zijn grote kippenpoten strekt en hen naar de andere kant van de wereld brengt. Maar dat kan niet, want Marinka wordt opgeleid om beschermster te worden over de poort. Haar toekomst is om de doden door de poort terug naar de sterren te begeleiden.

The House with the Chicken Legs is een erg originele hervertelling. Het boek is doordrenkt met de Slavische mythologie, maar Sophie Anderson weet er een heel eigen twist aan te geven. Het boek is natuurlijk gericht op een jonger publiek, maar dat stoort tijdens het lezen op geen enkel moment. Het leest echt als een sprookje. Een 'coming of age'-sprookje met herkenbare emoties en een heerlijk jong dametje in de hoofdrol. En niet alleen Marinka weet de show te stelen in dit verhaal. Ook de zijpersonages, zoals haar vogel Jack en het huis zelf, nemen een volwaardige rol binnen het verhaal in.

Vanaf de eerste pagina word je als lezer in het verhaal gezogen. De prachtige illustraties die het verhaal begeleiden dragen daar nog eens extra toe bij. Ze zijn niet heel expliciet, maar heerlijk dromerig en vaag, waardoor ze enkel bijdragen aan de magische sfeer die van de pagina’s spat.

The House with the Chicken Legs is een heerlijk, magisch boek, dat je niet snel zal loslaten. Een absolute aanrader voor jongere lezers, die van een spannend avontuur met een goede dosis humor houden. Maar ook voor alle leesgrage mama’s en papa’s.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silke Gorremans

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur