Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Handige ‘handleiding’ voor ouders van groep 1

Voor velen een handig én leuk boek om te hebben rond de tijd dat de kinderen voor het eerst naar school gaan. Het bevat volop informatie over deze speciale tijd in het leven van zowel moeder als kind, en dat op een eerlijk, soms grappige, soms confronterende manier geschreven.

De Schoolfabriek is het tweede boek van tv-presentatrice en columniste Sofie van den Enk, samen met journaliste Eva Munnik. Eerder schreven ze samen De Melkfabriek, een ongedwongen ‘handleiding’ over het geven van borstvoeding. De Schoolfabriek is net zo dik, maar liefst 256 pagina’s volgeschreven over wat ouder en kind zoal meemaken op het moment dat de eerste schooldag is aangebroken. Alles over dit onderwerp passeert de revue. Van de geschiedenis (vroeger was het anders, niet beter) tot hoe het onderwijs in andere landen gaat (met meer dan honderd kinderen per lokaal), van speelafspraakjes tot kinderfeestjes en de etiquette op het schoolplein. Wist je dat je als ouder zijnde in acht jaar tijd gemiddeld zo’n honderd uur op het schoolplein staat te wachten?

Veel van de dingen die Van den Enk en Munnik beschrijven, zullen moeders van schoolgaande kinderen proefondervindelijk moeten ondergaan. De blikken die nieuwkomers krijgen van ‘oudgedienden’ op het schoolplein, de omgang met juffen en meesters, de frustraties die gepaard gaan met andere ouders én andermans kinderen… Op den duur krijgen alle nieuwbakken ouders hiermee te maken. Al is iedere ouder, ieder kind, iedere juf en meester, iedere school natuurlijk wel anders met andere regels en gebruiken. Kinderen die een rondje mogen maken door de kring als ze nieuwe kleding aanhebben? Een paasontbijt? Een kerstdiner? Niet op mijn basisschool…. Maar de meeste dingen die beschreven worden, komen op elke school terug. Zo ook de eigen terminologie die iedere ‘Schoolfabriek’ kent. De auteurs laten de lezers alvast kennismaken met enkele woorden die in de basisschooltijd onvermijdelijk voorbijkomen. Van klassenouders, studiedagen en luizenmoeders zal iedereen vast weleens gehoord hebben, maar zijn de IB’er, het AVI-systeem en de LLO-gesprekken ook al bij iedereen bekend?

Het boek is prachtig vormgegeven met een duidelijke hoofdstukindeling en kleurrijke pagina’s. Hoewel het op het eerste gezicht best een dikke pil lijkt, bevat het boek vrijwel alleen maar korte stukjes tekst. De Schoolfabriek verveelt bovendien geen moment omdat de inhoud afwisselend informatief en humoristisch is. Er zijn zowel ervaringsdeskundigen aan het woord (moeders dus) als deskundigen op andere gebieden (denk aan een ontwikkelingspsycholoog, een (ortho)pedagoog en natuurlijk de leerkrachten). BN’ers Bracha van Doesburgh, prinses Laurentien, Jandino Asperaat, Aaf Brandt Corstius en Ruud de Wild hebben het geheel aangevuld met ervaringsverhalen die realistisch en herkenbaar zijn. Helemaal bijzonder is dat de kinderen van de auteurs ook aan het woord komen! Magnus en Reza, allebei zes jaar oud, vertellen over hun eerste schooldag en leggen uit hoe het in groep één allemaal werkt. Ook leuk om te lezen als je (nog) geen kinderen hebt, maar bijvoorbeeld wel met kinderen werkt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silke van Deelen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur